Pomembnost neformalnega izobraževanja in naročilo delavnic za študentske klube

Aktivisti na študentskih klubih, ki smo vpeti v aktualno vodenje projektov in splošno delo, vemo, da se na klubih nabirajo pomembne izkušnje, ki nam bodo v življenju prišle še kako prav. Skozi vsakodnevne dejavnosti in izzive nadgrajujemo svoja znanja in smo stalno v procesu tako imenovanega neformalnega izobraževanja. Z različnimi aktivnostmi bogatimo naše veščine in sposobnosti posameznikov na različnih področjih. Neformalno učenje poteka tekom našega celotnega življenja, seveda pa lahko ta znanja tudi načrtno nabiramo. Predvsem na klubih, kjer se vsako leto srečujemo s preobratom generacij, je izrednega pomena dober prenos znanja. Stari klubovci se počasi poslavljajo od študentskega življenja, novi nadobudni aktivisti pa so željni novih znanj in povezovanja. Prav na področju nabiranja novih znanj in kompetenc v igro vstopi Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS – pa začnimo kar lepo po vrsti.

 

 

 

Kaj je Odbor za izobraževanje in kaj nudi?

 

Odbor za izobraževanja ali krajše OZI je eden izmed odborov Zveze ŠKIS, ki s projekti in izobraževanji skrbi za stalen napredek klubskih aktivistov ter prenos znanja. V OZI je vključen tudi Bazen trenerjev Zveze ŠKIS, ki ga sestavlja več kot 35 kompetentnih in usposobljenih oseb, ki skrbijo za pokrivanje različnih vsebin, ki jih potrebujete študentski klubi. Gre za tehnične delavnice, delavnice mehkih veščin, delo na študentskih klubih, karierna izobraževanja in mednarodne priložnosti.

 

Vse delavnice so zbrane na enem mestu v Katalogu izobraževanj Zveze ŠKIS. Ker pa se zavedamo, da se trendi na področju izobraževanj, študentskega organiziranja in specifičnih potreb posameznih klubov spreminjajo, smo delavnice vedno pripravljeni prilagoditi klubskim potrebam. OZI je stalno dostopen na izobrazevanje@skis-zveza.si, kamor se lahko obrnete z vašimi željami in predlogi, izkušeni trenerji pa bodo za vas pripravili najbolj optimalno delavnico.

 

 

Kaj pa izobraževanje aktivistov v sklopu KKDK? Kako lahko nabiramo ure?

 

Vse delavnice, ki jih izvajajo trenerji Zveze ŠKIS, se avtomatsko štejejo k uram izobraževanja, ki jih moramo klubi doseči v koledarskem letu. Ure izobraževanja so za študente in dijake ločene, za število ur in točkovanje pa spremljajte aktualni KKDK. Evidenco zbranih ur vodi OZI, do seštevka pa lahko klubi dostopate prek vodij regije. Klubi lahko nabiramo ure tudi z zunanjimi izobraževanji, pomembno je le, da ustrezno dokumentacijo pravočasno posredujemo OZI-ju. V tem primeru moramo izpolniti obrazec za zunanja izobraževanja, ki naj vsebuje poročilo in potrdilo o opravljenih izobraževanjih.

 

 

 

Na klubu ali v sklopu delovnega vikenda bi organiziral/-a delavnico za aktiviste, kje lahko dobim trenerja?

 

Odgovor je čisto enostaven. Na spletni strani Zveze ŠKIS najdeš obrazec za naročilo delavnic, kjer z vpisom podatkov in izbiro želene delavnice stopiš v kontakt z OZI-jem. OZI bo v najkrajšem možnem času odgovoril in predlagal izbiro ustreznega trenerja. Da lahko zagotovimo proste trenerje, je najbolj pomembno to, da izobraževanje naročite najkasneje 21 dni pred želenim dnevom izvedbe. Za izvedbo mora biti na posameznem izobraževanju prisotnih vsaj 7 udeležencev. Po uskladitvi želja vas po elektronski pošti povežemo s trenerjem, s katerim lahko delite vaše želje in predloge za delavnico. Če ste s katerim od trenerjev že sodelovali in je na vas pustil pozitiven vtis, lahko to zabeležite v obrazec.

 

Če bi želeli imeti prilagojeno delavnico, je najbolj enostavno, da se obrnete na OZI, mi pa vam bomo z veseljem priskočili na pomoč in poskrbeli za izvedbo kakovostne delavnice.

 

 

 

 

Ali je trenerje treba plačati?

 

Vsakemu klubu v posameznem koledarskem letu pripada 5 brezplačnih izobraževanj za aktiviste kluba (oz. do 15 ur). V seštevek niso vključene delavnice, ki se jih klubi udeležujemo v sklopu regijskih delovno-motivacijskih vikendov, in delavnice, ki so organizirane v sklopu rednih letnih projektov Odbora za izobraževanje (IZOPOP, Jesenska tehnična akademija, Decembrska akademija ipd.).

 

 

 

Lahko s pomočjo OZI organiziramo tudi izobraževanja za člane?

 

Seveda lahko klubi naročite tudi izobraževanja, ki jih vodite kot javne klubske projekte, vendar v tem primeru sami krijete stroške, torej plačilo honorarjev trenerjev in njihovih potnih stroškov.

 

 

Mi se že veselimo vaših povpraševanj in izvedbe kvalitetnih delavnic na klubih!

 

Anamarija Ahlin

Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS