Prigode in nezgode na potovanjih

Ko grem na potovanje, nikoli ne pomislim: »Joj, kaj vse gre lahko narobe!« Nisem take sorte, je pa moja mama. Vsakokrat, preden zapustim svojo preljubo Slovenijo in se podam na novo pustolovščino, me pokliče in sporoči najnovejši seznam črnih scenarijev in česa naj se pazim. Jaz pa že razmišljam o potovanju in osnovnih potrebščinah, ki jih na hitro spakiram v potovalni nahrbtnik. Človek se znajde in malo je situacij, ki jim ne bi bil kos! A vendar se najdejo, in na te mora popaziti tudi moja nemirna duša.

 

 

Naj naštejem nekaj možnih situacij, s katerimi se tu in tam lahko spopade vsak, ki potuje!

 

 

Scenarij št. 1: ukradena prtljaga.

S prijateljico se po izpitih odločita, da gresta na Tenerife. Našla sta nizkocenovni let in že sta nad oblaki, srkata sveže stisnjen pomarančni sok za 10 evrov, ker sta na počitnicah in si bosta privoščila. Ko pristaneta, vaju čaka brezhibno vreme, navdušena se nastanita v hostel in se odpravita v sosednji bar na koktejle. A ko se vrneš v sobo, da bi se preoblekel v kopalke, ugotoviš, da tvojega kovčka ni! Obrneš se na uslužbence hostla,  ki ti ne znajo povedati, kam je izginila. Jezen se sesedeš na tla, saj niso bile v prtljagi le kopalke, sončna krema in zobna ščetka, temveč si tja shranil tudi laptop. Auč!

 

 

Scenarij št. 2: oropan dokumentov.

S prijatelji hodiš po sončni tržnici v Maroku, vonjaš ulično hrano in si ogleduješ stojnice, ko se v tebe zaleti mlad fant in se ti začne glasno opravičevati. Preden se zaveš, kaj se dogaja, čutiš, da ti nekdo odpira nahrbtnik. Ogorčeno se obrneš, a je že prepozno, saj je tatič že izginil v množici. Ostaneš brez dokumentov in denarja. Kaj pa sedaj?

 

 

Scenarij št. 3: nesrečna poškodba.

Na Šrilanki v lokalni vasici, kjer bivaš, izposojajo motorna kolesa in ker se počutiš prav posebno pustolovsko, te posadijo nanj in že drviš po makadamski cesti in lasje ti plapolajo v vetru. Kar naenkrat pa se pred tabo pojavi oster ovinek, ti pa nisi pozoren in padeš ter si zlomiš palec na nogi. Do konca dopusta preležiš v ležalniku, te je pa strah domov, saj nisi zavarovan in je račun obiska zdravnika precej visok.

Na potovanjih se lahko pogosto znajdemo v nepričakovanih situacijah. Medtem ko vedno planiramo, kaj vse si bomo ogledali in odkrili, pogosto pozabimo na najnujnejše: da smo varni, pa naj gremo kamorkoli. Pogosto potrebujemo rezervni načrt, ne glede na to, ali gre za turistična in poslovna potovanja oziroma za bivanje v tujini z namenom študija ali dela v tujini.

Pomembno je, da se pred vsakim potovanjem zavarujemo vsaj za stvari, ki smo jim najbolj izpostavljeni. Kraja dokumentov, okužbe s paraziti ob uživanju ulične hrane, padci in poškodbe, nezgode in odpovedi letalskih letov so le ene izmed najbolj pogostih. Urejanje teh je zelo zahtevno, ko se enkrat že zgodijo. Zato je zavarovanje najboljša preventiva, saj so lahko že samo stroški zdravljenja v drugih državah ogromni.


 

Kaj torej storiti?

Če na to pomisliš prej, si lahko urediš zavarovanje, prilagojeno tvojemu potovanju, torej dolžini in posebnostim. Če se boš na potovanju npr. ukvarjal s kakšnimi adrenalinskimi športi, kot je alpinizem ali jadralno padalstvo, bodi pozoren, saj lahko osnovno zavarovanje tega ne pokriva. Prav tako lahko skleneš zavarovanja za celo leto ali pa le za eno samo potovanje. Ne pozabi, da je zavarovanje potrebno skleniti najmanj en dan pred potovanjem, saj začne veljati šele dan po sklenitvi.

Preveri tudi, kakšno pomoč in svetovanje ponujajo različne zavarovalnice v primeru nesreč in nezgod in si zapiši telefonsko številko asistence v tujini, ki ti pomaga urediti vse potrebno, npr. zdravljenje ob poškodbi ali bolezni in pokrije stroške zdravljenja pri izvajalcu zdravstvenih storitev.  V takem primeru ti lahko tvoja zavarovalnica takoj svetuje, kaj storiti in na kaj je potrebno biti pozoren, če do nezgode pride. Ob nezgodi le pokliči asistenčni center, ki zagotavlja 24-urno pomoč v slovenskem jeziku. Tu imaš tudi nekaj povezav, na katerih lahko najdeš odgovore na najbolj pogosta vprašanja o zavarovanjih ob potovanjih v tujino. Lahko pa te odgovore tudi poiščeš sam.

 

 

 

Kaj pa, če sem se pozabil zavarovati?

Oh, to pa je smola! Pa poglejva, kaj bi lahko bile alternative tem namišljenim trem situacijam zgoraj. Tega dela članka seveda ne jemlji resno, je pa dobra iztočnica za kreativno razmišljanje, ki je še posebej zaželeno v takih primerih.

 

 

  1. Izgubljena prtljaga

Prenosni računalnik je trenutno res ena izmed nujnih življenjskih potrebščin za komunikacijo v svetu, hkrati pa boš moral zaradi kraje kovčka tudi nositi eno majico ves teden. Seveda lahko krajo kovčka prijaviš policiji. Potem pa imaš več možnosti. Prva je, da se odločiš, da boš po detektivsko poizvedel, kdo vse je imel ključ do tvoje sobe, ali ima hostel kamere, je mogoče receptor videl koga sumljivega. Uporabi vse, kar si se naučil iz kriminalističnih serij in trilerjev, saj nepridiprav verjetno ni daleč. Zanimiv nasvet je definitivno tudi, da pred potovanjem kupiš kovček čimbolj živih barv, ki ga tatovi težko skrijejo in ga je enostavnejše najti. Če ti seveda ni nerodno hoditi okoli z fluorescentno roza kovčkom. Najboljša rešitev pa je, da ti to ne uniči počitnic, lahko se prav poduhovljeno zaveš, da življenje niso stvari, ki jih nosiš s sabo, temveč izkušnje. Ali pa ne. Izbira je tvoja!

 

 

  1. Oropan dokumentov

Tudi če si bil na vseh testiranjih v srednji šoli zmeraj najhitrejši, ga ne poskušaj ujeti, saj so nekateri tatiči med seboj organizirani – lahko se znajdeš v kakšnem nepoštenem obračunu, ko se tatiču pridružita še dva. Poleg tega pa je v Maroku odraščal in pozna vse ulice kot lasten žep, ti pa se lahko kje še izgubiš in si nakoplješ večje težave kot le ostati brez denarja. Pomisli raje, da je tistih par evrov zate morda težko prisluženih, še zmeraj pa lažje dostopnih kot nekomu, ki mora krasti za preživetje.  Ja, tečno je, da moraš urejati dokumente, poleg tega si pa brez denarja. Ampak vse se da rešiti.

Obrni se na najbližje diplomatsko konzularno predstavništvo naše države in naznani izgubo osebnega dokumenta. Če si izkušen popotnik, potem ti je vseeno ostalo nekaj denarja skritega v spodnjicah ali pa v priročni očetovski torbici okoli pasu. V nasprotnem primeru poskusi situacijo razložiti na predstavništvu, skupaj boste poiskali rešitev. Za prihod domov pa ti bodo izdali potni list za vrnitev. Tega pa res dobro spravi.

 

 

  1. Nesrečna poškodba

Kot mnogi pred tabo, si tudi ti podlegel čarom hitrosti. Če veš, da si tip človeka, ki mu malo nevarnosti pomeni izziv, potem bo treba razmisliti o zavarovanju preden se podaš na potovanje. A ker si zdaj že tu in ne moreš stopiti na nogo, pojdi k lokalnemu zdravniku in moli, da te ne bo stalo premoženja. Ali pa najdi lokalnega vrača, ki ti je pripravljen pomagati.  Po tem lahko za spremembo odkriješ, kako je, če si nekaj dni pri miru. Pusti soncu, naj te lepo popraži, preberi kako knjigo, igraj na ukulele in kaj dobrega pojej. Ko pa prideš domov, izprazni prihranke in si do konca pozdravi prst. Vsaka šola nekaj stane. Tale pa malo preveč.

Upam, da so te ti napotki prepričali, da poskrbiš zase pred potovanjem ali pa te vsaj spravili v dobro voljo in te motivirali, da rezerviraš letalske karte za te jesenske počitnice in se malo pocrkljaš. Torej pot pod noge in le pogumno! Pustolovščine čakajo!

 

 

 

 

Mednarodni odbor Zveze ŠKIS

 

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS