Ponovno je nastopil čas, da študentje stopimo skupaj in naredimo nekaj dobrega. Z oktobrom se je začela študentska krvodajalska akcija »ČASTIM ½ LITRA!«. Zaradi situacije s koronavirusom pa letos poteka malo drugače.

V današnjem času ljudje prepogosto pozabljamo na stvari, ki nas naredijo to, kar smo. Ljudje. Sploh v tem času se moramo spomniti naše bistvene človeške dolžnosti in vrednote – pomoči sočloveku. Kako malo je potrebno za to, da nekomu ne samo polepšamo življenje, temveč ga včasih lahko celo rešimo!

V Sloveniji potrebujejo transfuzijske službe v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da lahko bolnikom zagotovijo potrebno količino krvi.  Krvodajalci so tako zelo pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo.

Zaradi varnosti krvodajalcev, zaščite zaposlenih in preprečevanja prenosa SARS-CoV-2, bo jesenska krvodajalska akcija izvedena v prilagojeni obliki. Po do sedaj znanih podatkih se s transfuzijo krvi bolezen COVID-19 ne prenaša. Tiste krvodajalce, ki jih potrebujejo, bodo vabili preko SMS vabila, v katerem jih bodo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Prav tako pa se lahko krvodajalci na odvzem krvi naročijo tudi sami. Ukrepi so ključnega pomena za preprečevanje okužbe in širjenje bolezni COVID-19 med ljudmi. Ravno zato na Zvezi ŠKIS in študentskih klubih letos spodbujamo svoje člane k darovanju krvi, saj je to največ kar lahko naredimo v trenutni situaciji.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS