Proti dodatnemu obremenjevanju študentskega dela!

Zveza ŠKIS nasprotuje 18. členu potrjenega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki po novem zadeva tudi študentsko delo. Študentskega dela ni mogoče primerjati z drugimi oblikami dela, saj študetje delajo z namenom, da si lahko omogočijo kakovostno izobrazbo. Dodatno obremenjevanje bi negativno vplivalo na že letos dvakrat dodatno obremenjeno študentsko delo, zato na Zvezi ŠKIS spremembi ostro nasprotujemo ter poudarjamo, da se vlada znova pogaja in  odloča brez mladih.

18. člen na vladi potrjenega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju nalaga obvezno vplačevanje v pokojninsko blagajno iz študentskega dela.

Poudarjamo, da se vlada in socialni partnerji o pokojninski reformi pogaja brez mladih, tako študentskih kot drugih mladinskih organizacij, kljub temu, da študentsko delo zadeva le mlade. Predlagana ureditev pomeni dodatno obremenjevanje študentskega dela, katerega obremenitev se je letos že povečala za skoraj dvakrat!

Na Zvezi Škis znova poudarjamo, da študentskega dela ne moremo primerjati z drugimi oblikami dela – študent študira, dela pa le zato, da se preživlja. Za študentsko populacijo je fleksibilnost na trgu dela tudi del reševanja socialnega vprašanja, kar za druge oblike dela ne moremo reči. Nekonkurenčnost študentskega dela bi pomenila tudi socialni razpad mladih izobražujočih – tistih, na katerih temelji svetla ali temna prihodnost slovenske države.

Zveza ŠKIS bo nasprotovala VSAKRŠNJI uvedbi ureditve študentskega dela, ki gre v smer uvedbe malega dela. Nasprotovali bomo vsaki ureditvi, katerega uvedba dela študentsko delo nekonkurenčno drugim oblikam dela. Študentsko delo ni kakršnokoli delo, je socialni korektiv, ki mnogim mladim omogoča izobraževanje.

Dostopna izobrazba – izhod iz krize!

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS