Foto: Jan Sedej

S prostovoljstvom po svetu

Ljubljana – Včeraj je v STA Travel Cafe potekalo predavanje S prostovoljstvom po svetu, ki ga je organiziral Mednarodni odbor Zveze ŠKIS. Na dogodku so se predstavili štirje mladi popotniki, ki so si v poplavi možnosti, ki jih ponuja današnje življenje, vzeli čas in odšli v tujino po nove izkušnje in dogodivščine.

Nekaj več kot 60 ljudi se je včeraj zbralo v STA Travel Cafe, da bi prisluhnili zanimivim zgodbam popotnikov. Njihova potovanja so temeljila na prostovoljstvu in tako prispevali svoj del k boljšemu in bolj solidarnem svetu. Predstavili so se popotniki iz Avstralije, Bolivije, Nemčije in Španije. Slednjo je obiskala Sabina Zidanšek, študentka psihologije, ki je v Španijo odšla preko EVS programa. »Prostovoljstvo ni le delo – je tudi potovanje, uživanje, spoznavanje sebe in drugih,« je zaupala, ko smo jo povprašali o njeni prostovoljski izkušnji. Delala je v mladinskih centrih in kasneje tudi v pisarni za imigrante, med prostim časom pa potovala po španski pokrajini.

 

Naslednja prostovoljka se je v tujino podala preko programa Pota, ki pomaga ljudem po vsem svetu. Petra Krašovec, prav tako študentka psihologije, se je odpravila v Bolivijo, kjer je pomagala v psihiatrični bolnišnici. Delo tam ji je prineslo veliko izkušenj za njeno poklicno pot kot tudi za življenje. Boštjana Klemenčiča pa je prostovoljstva pot odnesla na kmetijo v Nemčijo. Pravi, da si je želel pridobiti nove izkušnje in hkrati videti svet, zato se je odločil za prostovoljstvo preko programa Woofing. Kot ljubitelj živali mu je bilo delo na kmetiji všeč, spoznal je tuje okolje in izpopolnil znanje nemščine. Na drugi konec sveta pa je odletela prostovoljka Katja Stanonik. Ko je v Avstraliji končala študijski semester, se je odločila, da bo mesec oddiha raje posvetila prostovoljstvu in s programom Workaway odšla v tropski Lagoon Camp, blizu mesta Bega in tam opravila svoje prostovoljske dolžnosti.

 

Svet stoji na mladih in mi moramo najti mesto na svetu. Biti prostovoljec pomeni dobiti možnost, da nesebično pomagaš najti tudi nekomu drugemu svoje mesto na zemlji. V vsakodnevni rutini hitro pozabimo, da je tam nekdo, ki nima danih vseh možnosti za življenje, ki je nam dano, da nima stvari, ki so nam samoumevne. Zgodbe prostovoljcev so le majhen kos mozaika, ki ustvarja lepši jutri, del mozaika pa lahko postane vsak od nas.

 

Več fotografij lahko najdete v galeriji

 

Več informacij:
Urša Leban, vodja Mednarodnega odbora Zveze ŠKIS
mednarodni@skis-zveza.si

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS