Šaleški študentski klub

 

Upravna enota Velenje – 2517 študentov

Občine: Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki

Šaleški študentski klub deluje že od leta 1957. Sedež kluba je danes v Velenju, a si vodstvo kluba prizadeva za povezovanje vseh študentov v Šaleški dolini in tudi iz sosednjih mest. Vse več tradicionalnih in dobro obiskanih dogodkov dokazuje dobro delovanje kluba. Med večje dogodke zagotovo sodijo tradicionalni festival Dnevi mladih in kulture, ki je eden največjih in najstarejših festivalov v Sloveniji, Akademski ples, Knap žur v Mariboru, Ej lejga žur v Ljubljani, tradicionalni ŠŠK-jev izlet v neznano, smučanje v Nassfeldu in ostali. V sklopu Šaleškega študentskega kluba deluje tudi Dijaška sekcija, s katero želijo člani ŠŠK-ja svojo dejavnost približati že srednješolcem, jim nuditi ugodnosti, omogočiti, da se učijo organizacije dogodkov in postanejo aktivni člani ekipe ŠŠK-ja.

Maj je mesec mladih, mesec kulture in mesec, ko v Velenju poteka tradicionalni festival, ki združuje mlade s kulturo. Festival Dnevi mladih in kulture je prvi študentski festival, ki je nastal v samostojni Sloveniji. Ne manjka glasbe, fotografskih razstav, okroglih miz, grafitarskih delavnic, športnih iger in stand up večerov. Nikakor pa ne moremo mimo štafete mladosti, ki izvira že iz časa bivše Jugoslavije in katere simbolni prihod na Velenjski grad tradicionalno otvori festival. Čeprav štafeta modrosti nima političnega pridiha, je stalnica festivala, saj simbolizira povezanost in družitev študentov.

Knapovska malica, skok čez kožo in rudarska oprava – to je tradicija mesta Velenje in celotne Šaleške doline, ki je močno vpeto v rudarstvo, zato v tem slogu nadaljujemo tudi člani Šaleškega študentskega kluba s tradicionalnim Knap žurom.

V okviru tradicionalnega Akademskega plesa, ki ga klub prireja že od začetka svojega delovanja. gre za družabno srečanje, ki združuje že skoraj pozabljene generacije. Nekdanji študentje sedejo za isto mizo, glave poiščejo skupne spomine in dolgo v jutro ob dobri glasbi, pijači in jedači premlevajo svoja herojska leta.

Šaleški študentski klub se vsako leto spomni tudi na starše študente. Dobrodelni projekt poimenovan »Mamice študentke« izvajajo že šest let. Včasih so mamice študentke obdarovali ob materinskem dnevu, zadnja leta pa so obdarovanje prenesli na božični čas. Letno pri projektu sodeluje okrog 20 študentskih družin, ki jih ŠŠK obdari in jim tako delno finančno priskoči na pomoč z darilnim bonom trgovine za najmlajše v vrednosti 50 evrov. S tem jim skušajo vsaj nekoliko pomagati in polepšati praznike.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS