Samozavestno pred poslušalce

 

Tresoč glas, potne dlani in občutek prazne glave se pogosto pojavijo s tremo, ki jo imamo, preden moramo stopiti pred ljudi in pred njimi govoriti.

 

Strah, ki je pri tem prisoten, je popolnoma normalno občutje, ni pa razlog, da ne bi delovali samozavestno. Z vami delimo nekaj nasvetov, kako se znebiti pretiranega strahu pred javnim nastopanjem in izboljšati vašo samozavest, kar vam bo zagotovo pripomoglo tako pri študiju kot tudi pri iskanju zaposlitve.

 

 

 

VAJA DELA MOJSTRA

Pripravite se na zagovor, vsebino dobro proučite in predstavitev vadite, v pomoč pa naj vam bodo le oporne točke. Najbolj kvalitetno se lahko pripravite na nastop z vajo predstavitve pred ogledalom, saj boste s tem izboljšali veščine javnega nastopanja. Pri tem bodite pozorni na obrazno mimiko, geste in telesne gibe med govorjenjem.

 

 

 

SAMOZAVESTNA DRŽA

Če se postavimo v držo, ki izraža samozavest, ne bomo samo delovali bolj samozavestno, ampak se bomo tudi sami počutili bolj suvereno pred poslušalci. Pokončna drža pa tudi pripomore k temu, da je naš glas bolj podprt in posledično čistejši in odločnejši.

 

 

 

OPORNE TOČKE

Med nastopom pred seboj ne imejte napisanega celotnega besedila, ampak le oporne točke, če jih potrebujete. Ob obilici besedila lahko hitro izgubimo tok misli in s tem tremo le povečamo, branje samega besedila pa deluje neprofesionalno in poslušalcem odvrne pozornost od vsebine.

 

 

 

IZOGIBAJTE SE MAŠILOM

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste pri predstavitvi pričeli uporabljati mašila, ko se niste spomnili besede, ki jo iščete. Namesto “am”, “pač” in podobnih mašil, uporabite tišino. Sekunda tišine, ki si jo bomo vzeli, da zberemo misli, bo le sekunda in je poslušalci ne bodo opazili, čeprav se nam zdi kot cela večnost.

Ko smo nervozni, pogosto pričnemo govoriti hitro in s predstavitvijo drvimo naprej. Poskušajte držati enoten ritem govorjenja, saj boste tako bolj razumljivi, poslušalci pa bodo lažje ohranjali pozornost.

 

 

 

NE POZABITE NA NASMEH

Ne le, da ob prijetnem nasmehu delujemo bolj toplo in blizu poslušalcem, izgledamo tudi bolj sproščeni. Raziskave so pokazale, da smeh pomaga znižati nelagodje, utrip srca in pritisk, kar bo vse pripomoglo k temu, da se boste počutili bolj umirjeno.

 

 

 

VZPOSTAVITE KONTAKT S POSLUŠALCI

Ne strmite v zapiske oziroma oporne točke, ne glejte v diaprojekcijo ali v tla. Vzpostavite kontakt s poslušalci. Z vzpostavitvijo očesnega stika delujemo bolj suvereno in samozavestno.

 

 

 

Ko boste imeli dobro pripravljeno vsebino in zbrane misli, se boste počutili bolj suvereno, kar se bo kazalo tudi pri znižani napetosti in strahu pred nastopom. Ob samozavestni drži, nasmehu in brez nepotrebnih mašil boste lažje ostali osredotočeni na vsebino predstavitve in v nepričakovani situaciji reagirali bolj preudarno, ob tem pa prepričali poslušalce s svojim nastopom.

 

 

 

Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS