ŠKIS pomaga tudi ta 1. november!

Med nami bo ponovno 1. november, dan spomina na mrtve. 

V mnogih državah, kot na primer v Sloveniji, ljudje na ta dan obiskujejo grobove svojih umrlih sorodnikov. Prinašajo sveče, cvetje in molitve, poklanjajo spoštovanje in častijo spomin na tiste, ki so nas zapustili.

 

 

Ob tej priložnosti se ljudje spominjajo ne le svojih umrlih sorodnikov, ampak tudi vseh tistih, ki so pustili neizbrisen pečat v svetu. 1. november nas spominja, kako pomembno je ceniti vsak trenutek z ljubljenimi in si prizadevati za mir, spoštovanje in ljubezen. Mnogo kultur po svetu se usmeri v dobrodelnost. V Kanadi je pogosta praksa, da se namesto za razkošno okrasje, denar nameni za dobrodelnost. V muslimanskih kulturah na ta dan delijo hrano tistim, ki si je ne morejo privoščiti.

 

 

V času, ko je vse prepolno izdelkov in klicev k potrošnji, se obrnimo v svojo notranjost in se vprašajmo, če lahko ta dan posvetimo svojim bližnjim, na drugačen način, ki ne bo samo dobrodelen, ampak bo tudi okolju prijaznejši.

 

 

Na Zvezi ŠKIS vsako leto podpremo kar nekaj dobrodelnih podvigov tako med klubi kot tudi širše, med vsemi študenti. Letos se zato ponovno pridružujemo ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov. Glavni cilj akcije, ki izvira iz Zagorja ob Savi je ozaveščanje ljudi o prekomernosti uporabe nagrobnih sveč in preusmeriti sredstva v nakup medicinskih naprav ter pripomočkov, ki lajšajo in rešujejo življenja. Letos bodo lahko zbiratelji namenili sredstva tudi za pomoč oškodovanim v poplavah.

 

 

Prostovoljne prispevke zbirajo mladi iz različnih društev, pred pokopališči od 28. do 31. oktobra in 1. novembra. Za darovani prispevek, lahko vsak vzame zastavice sočutja.

 

 

Več si lahko preberete na njihovi spletni strani: https://manjsveck-manjgrobov.si/

 

 

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS