ŠOS ob svetovnem dnevu študentov

Na današnji dan obeležujemo obletnico nacistične okupacije praške univerze leta 1939, ko so nacisti ob študentskih demonstracijah ubili 9 profesorjev in študentov te univerze, kar 1200 pa so jih odpeljali v koncentracijska taborišča. Tudi kasneje v zgodovini smo bili priča zatiranju študentov, ki so bili pogosto nosilci gibanj za družbene spremembe. Leta 1941 je 17. november postal mednarodni dan študentov, ko se študenti po vsem svetu spomnimo preteklih dogodkov v upanju, da se zgodovina ne bo ponovila, ob tem pa glasno opozarjamo na perečo problematiko, ki nas pesti danes.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) med člani študentskih organizacij opaža slabšanje socialnega položaja ter vse več pesimizma in apatije med mladimi. Na perečo problematiko želi opozoriti tudi naše politike, ki s svojimi ukrepi posredno povzročajo takšno stanje med mladimi, saj meni, da je skrajni čas za aktivno reševanje problemov namesto iskanja dežurnih krivcev. 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) se Slovenija še vedno uvršča v sam vrh razvitih držav OECD glede na stopnjo mladih, vključenih v terciarno izobraževanje. Kljub večjemu deležu študirajočih pa se sredstva za visoko šolstvo niso povečevala in študentje nekaterih fakultet že opozarjajo na opazen upad kakovosti. Na tem mestu v ŠOS zato znova pozivajo vlado, naj izobraževanje obravnava kot politično prioriteto in naložbo v prihodnost. Enako pomembno je, da se mladim, ki zaključijo z izobraževanjem, omogoči prehod v varnejše zaposlovanje, saj lahko le tako unovčimo njihov potencial in preprečimo, da bi mladi možgani zbežali na tuje.

V ŠOS menijo, da mora visokošolski sistem ostati transparenten, pravice študentov pa upoštevane. Opominjajo tudi na nedavne poskuse ogoljufanja študentov, ki so jih fakultete vpisovale na neakreditirane programe in jim podeljevale neveljavne diplome, hkrati pa pozdravljajo končno ureditev tega vprašanja, ki je rešila stisko prizadetih študentov.

Izobraževanje mora po mnenju ŠOS ostati brezplačno in dostopno vsem, ne glede na socialni položaj, saj je štipendij še vedno premalo in so prenizke, da bi študenti z njimi lahko pokrili stroške študija (štipendijo je lani prejemalo le 25,4 % študentov, v povprečni višini 220 evrov). Študentska posojila so še dodatna ovira na njihovi poti v samostojno življenje. Da bi pokrili stroške študija se mladi poslužujejo študentskega dela, kar je jasen pokazatelj neučinkovitosti politike in njenega odnosa do mlajše generacije. Od mladih se pričakuje, da bomo v prihodnosti gonilna sila slovenskega gospodarstva ter glavni motor polnjenja pokojninskih in zdravstvenih blagajn, a kakor opozarja ŠOS, za naše trenutne težave ni posluha, do konkretnih ukrepov še ni prišlo.

Če se spomnimo generacije naših staršev vemo, da je bilo biti študent častno. Študenti so predstavljali gonilno intelektualno in kreativno silo, ki je opozarjala na anomalije in predstavljala nove oblike razmišljanja. Predstavljala je skupino ljudi, ki pomenijo razvoj in prihodnost naše države. Danes pa ima status študenta povsem drugačno konotacijo. V ŠOS opažajo, da se dandanes študente meče v isti koš. Večina je nekritično prepričana, da vsi »izkoriščamo« študentski status, da večina študijskih programov ni dobrih in da smo študentje breme in ne korist za to državo. Iz tega žal izhaja tudi to, da študentje sami nimamo več dolgoročne perspektive. Tisto, kar bi državo moralo najbolj skrbeti, je dejstvo, da smo mladi izgubili optimizem, svoje prihodnosti se ne veselimo več, ker z današnjega vidika ni videti prav nič svetla. ŠOS vidi rešitev predvsem v celostnem, sistemskem in strateškem prioritetnem pristopu, ne le vlade, temveč celotnega političnega vrha. 

Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Študenti naj se vseskozi zavedajo, da imajo predstavnike v svojih študentskih organizacijah in se lahko obrnejo na nas, kadar koli menijo, da so jim kratene pravice, opozarjajo na sistemske napake in podajajo predloge za njihovo reševanje. V ŠOS si želimo v prvi vrsti preprečiti vse možne črne scenarije v škodo dijakov in študentov. S svojo glasnostjo, argumenti in prepričljivimi predlogi smo v preteklosti že veliko dosegli, še več nas čaka v naslednjih nekaj, kot kaže še vedno krizno obarvanih, letih. Zato, dijaki, študenti in vsi mladi, računajte na nas tudi v prihodnje.«

Praznovanju svetovnega dneva študentov se v zadnjih letih pridružujejo tudi dijaki in dijaške organizacije po svetu. Tudi Dijaška organizacija Slovenije (DOS) ob tem dnevu opozarja na pravice dijakov. Njihovo sporočilo najdete na: www.dijaska.org.

Po poročilu Jelene Štrbac Nemec

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS