ŠOU v Ljubljani: Mesec sociale in zdravstva

ŠOU v Ljubljani tudi letošnji april organizira Mesec sociale in zdravstva – tradicionalni projekt, katerega namen je opozarjati, izobraževati in aktivirate študente s pomočjo dobrodelnih, izobraževalnih in drugih dogodkov. V sklopu Meseca sociale in zdravstva se bo odvilo osem različnih dogodkov, ki bodo obravnavali stanovanjsko problematiko mladih, zdravstveno oskrbo in zaposlitvene možnosti.

V torek, 12. aprila, ob 19. uri bo v sodelovanju s študenti Medicinske fakultete potekal dogodek Gaster Felix, na katerem bodo gostje govorili o osnovah zdrave prehrane, makrohranilih (ogljikovi hidrati, omega 3, nasičene in nenasičene maščobne kisline, beljakovine) in katera od njih so sploh zdrava. Na koncu bodo predstavili tudi primer jedilnika za študente, ki je praktičen, zdrav in hkrati tudi cenovno dosegljiv. Dogodek bo potekal v srednji predavalnici Medicinske fakultete.

12. in 13. aprila se bodo priključili študentski krvodajalski akciji Častim ½ litra!, kjer študentje vsako leto priskočijo na pomoč pri zapolnitvi zalog te za življenje nujno potrebne tekočine. Z akcijo marsikomu pomagajo povrniti zdravje ali celo rešiti življenje.

V ponedeljek, 18. aprila, bo na Študentskem kampusu potekala druga okrogla miza v sklopu Meseca sociale in zdravstva. Obravnavali bodo stanovanjske probleme vseh mladih: bivanje v času srednje šole, bivanjsko problematiko študentov in stanovanjsko problematiko mladih.

V sredo, 20. aprila, bo na Študentskem kampusu živahno, saj se tja seli tradicionalni Marihuana marš. Od 15. ure dalje bodo udeleženci lahko soustvarjali umetniške vsebine, prisluhnili predavanjem in okroglim mizam na temo prepovedanih drog, opozarjali na škodljive posledice prohibicije kot prevladujoče oblike regulative na omenjenem področju ter iskali alternativne policy rešitve. Dogodek je brezplačen. Od 20. ure dalje pa bodo ljubitelji glasbe prišli na svoj račun, saj bo na koncertnem prizorišču potekal še večerni del Marihuana marša s skupinami Elvis Jackson, Red Five Point Star, General Woo i Funksteri ter Borka & Woo-D.

Istega dne bo na Kongresnem trgu potekal dogodek Misli na srce – neprofitni, prostovoljni javnozdravstveni projekt, ki že vrsto let deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije. Ozaveščali bodo o problematiki srčno-žilnih bolezni, nevarnostih dejavnikov tveganja in možnosti preventive, saj so srčno-žilna obolenja poglavitni vzrok smrti v razvitem in razvijajočem se svetu ter tudi v Sloveniji. Projekt zastopa in predstavlja prednosti zdravega in vitalnega življenjskega sloga, spodbuja k zdravemu načinu prehranjevanja ter zdravi količini telesne aktivnosti, hkrati pa osvešča o nevarnostih, ki jih prinaša redno uživanje nezdrave hrane, alkoholnih pijač in kajenje.

Istega dne bo ob 17. uri na Študentskem kampusu potekala delavnica Zaposlitveni razgovor v teoriji in praksi (simulacija s kadrovico podjetja Coca-cola). V sodelovanju s Kariernimi centri bodo študentje spoznali zakonitosti pred, med in po razgovoru, se seznanili s selekcijskim postopkom, vrstami razgovorov in najpogostejšimi vprašanji. Istega dne bo na Medicinski fakulteti potekala zadnja okrogla miza Meseca sociale in zdravstva na temo problematike primarne zdravstvene oskrbe študentov Univerze v Ljubljani.

Več informacij o projektu najdete na www.sou-lj.si ali na httpss://www.facebook.com/events/1597047837286496/.