SPOROČILO ZA MEDIJE – NELJUBI DOGODEK NA ŠKISOVI TRŽNICI 2018

Neljubi dogodek kraje sredstev iz gostinske dejavnosti na lanski Škisovi tržnici je bil nemudoma prijavljen policiji.

 

Škisova tržnica je največja kulturna, kulinarična in zabavna prireditev za mlade v Sloveniji. Na lanski prireditvi se je žal zgodila kraja denarja.

 

 

Škisova tržnica se je v več kot 20. letih razvila v eno največjih prireditev na prostem v Sloveniji. V vseh teh letih svojega delovanja je privabila skoraj pol milijona obiskovalcev, zahtevala več kot 150 mesecev priprav, 400 članov ekipe, sodelovala z več kot 1500 partnerji in predstavila več kot 3000 stojnic, na katerih študentski klubi predstavijo svoje delovanje in kulinarično raznolikost Slovenije. Velik obisk prireditev pa zahteva tudi visoko stopnjo varnosti in varovanja na vseh področjih, tudi na finančnem, kjer je angažirana zunanja agencija za varovanje. Žal se je na lanski prireditvi zgodila kraja denarja. Do neljubega dogodka je prišlo v noči iz 10. na 11. maj 2018. Takoj, ko je bilo ugotovljeno, da manjka del sredstev iz gostinske dejavnosti Škisove tržnice 2018, je bila s tem seznanjena organizacijska ekipa Škisove tržnice 2018, Glavni odbor Zveze ŠKIS in Nadzorna komisija Zveze ŠKIS. Ob tem so bili obveščeni tudi policija in DURS.

 

 

Po končanem pobiranju denarja iz blagajn za gostinstvo je zunanja agencija skrbela za prevoz in deponiranje denarja v zbirni prostor, ki so ga tudi varovali predstavniki zunanje agencije. Po štetju denarja v hotelski sobi, ponoči iz 10. na 11. maj, se je denar položil na banko, kjer se je ugotovilo, da glede na račune izdane na blagajnah manjka nekaj več kot 70.000 evrov. Le to se je kasneje potrdilo po prejetju celovitih podatkov od davčnih blagajn.

 

 

Po razgovoru s policijo in njihovim napotilom, da se zaradi učinkovitosti preiskave in preprečitve dezinformacij in govoric, ki bi ovirale preiskavo, o zadevi ne informira širše javnosti, so se odločili, da informacije o kraji zadržijo v obvladljivem krogu ljudi. To je bil tudi glavni razlog, da se o dogodku ni spregovorilo svetnikom Sveta Zveze ŠKIS. Na zadnjem pogovoru s policijsko postajo so iz Zveze ŠKIS sporočili, da so podali obtožbo proti neznanemu storilcu na okrožno tožilstvo v Ljubljani. Ker je policija predala zadevo naprej, se je vodstvo Zveze ŠKIS odločilo, da informacijo predstavi na Svetu Zveze ŠKIS. Pred sejo Sveta so bili predstavniki študentskih klubov obveščeni na regijskih sejah, konec marca pa tudi na redni seji Sveta. Na odgovor tožilstva na Zvezi ŠKIS še čakamo.

 

 

Neljubi dogodek kraje na lanski Škisovi tržnici ne more in ne bo uničil več kot 20-letne tradicije Škisove tržnice in več kot 60 let dobrega dela študentskih klubov pri boju za pravice študentov iz celotne Slovenije. V dneh, ko so študentske pravice na prepihu, so očitno tudi kriminalna dejanja, ki so se zgodila, kljub visokim varnostnim standardom, priročen razlog, da se po znanem ključu najprej nekoga diskreditira, nato se ga skuša še ukiniti.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS