Sprejeta novela Zakona o visokem šolstvu

9. novembra 2017 – V Državnem zboru RS so poslanci in poslanke sprejeli novo novelo Zakona o visokem šolstvu (ZViS). Novela ZViS bo pomembno vplivala na vse študente in študentke, ki so jim bile v začetku letošnjega študijskega leta neupravičeno odvzete marsikatere socialne pravice.

Po neuradnih podatkih naj bi nekaj manj kot 2000 študentov ostalo brez zavarovanja kot družinski člani. Glavni krivec za to naj bi bila lanskoletna novela ZViS, ki je omejila trajanje pravic na čas trajanje enega študijskega programa. Študentje, ki so jim bile odvzete socialne pravice, so tako letos v začetku študijskega leta iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na dom dobili obvestilo o preklicu sklenitve zdravstvenega zavarovanja.

 

Sporen naj bi bil predvsem 69. člen lanskoletne novele ZViS, ki si ga je marsikdo napačno interpretiral. 69. člen je določal, da imajo študentje ne glede na vpis na redni ali izredni študij pravico do zdravstvenega varstva in drugih ugodnosti ter pravic v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb oziroma niso poslovodne osebe gospodarskih družb ali direktorji zasebnih zavodov, vendar najdlje za čas trajanja enega študijskega programa na posamezni stopnji. Prav zaradi zadnjega dela člena so študentje ostali brez zdravstvenega zavarovanja.

 

A oškodovani študentje niso stali križem rok, temveč so se kmalu po seznanitvi s situacijo pričeli povezovati v t. i. izbrisane študente in skupaj s ŠOS-om in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pritiskali na sprejetje nove novele ZViS, ki bi jim povrnila pravice. Njihovo delovanje je bilo uspešno, saj je bila novela sprejeta, hkrati pa jim je tudi uspelo doseči sporazum o povrnitvi vseh stroškov, ki so zaradi odvzetja pravic nastali s staro Novelo ZViS. Državni svet RS ima sedaj 7-dnevni rok za podajo veta na novelo ZViS, sicer pa začne novela veljati prvi dan po objavi v uradnem listu.

 

Oškodovani študentje se tako lahko za nastalo škodo obrnejo na MIZŠ, ki je pristojno za povračilo stroškov prizadetim študentom. Za vsa ostala vprašanja glede zavarovanja pa svetujemo, da študentje kontaktirajo svoje zavarovalnice in odpravijo morebitne nevšečnosti.

 

Odbor za visoko šolstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS