“Študenti nismo kupci!”

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), med katerimi so bili tudi predstavniki Zveze ŠKIS, so se odločili za simbolen protest z nakupovalnimi vozički pred hramom slovenske demokracije. Z njim želijo vse poslanke in poslance ter širšo javnost opozoriti na trenutne nevzdržne politične in gospodarske razmere, katerih negativne posledice občutijo zlasti študentje, mladi in njihove družine.

Akcija ŠOS-a »Študenti nismo kupci« želi še pravočasno opozoriti slovensko politično elito, da mladi ne želijo biti del problema, temveč del rešitve. Slovenski parlament bo namreč v naslednjih tednih sprejemal spremembe zakonodaje s področja visokega šolstva, trga dela, delovnih razmerij in nenazadnje proračuna za leti 2013 in 2014. Mladi so nad predlaganim zgroženi in zaskrbljeni. Medtem ko druge evropske države v času krize vlagajo v izobraževanje in mlade, se v Sloveniji jemlje najbolj prizadetim skupinam državljanov.

Zato ŠOS danes protestira proti ukrepom, ki tako kratkoročno kot dolgoročno poslabšujejo položaj mladih, povečujejo socialno izključenost in rušijo temelje socialne države. Protestira proti retoriki političnih elit, ki študente obravnava kot kupce, proti komercializaciji in privatizaciji visokega šolstva in proti reformnim predlogom, ki nesorazmerno prenašajo breme krize na pleča mladih.  ŠOS odločno nasprotuje tej izključujoči politiki do mladih. Mladi bi morali biti pri pripravi vseh ukrepov in reform dejansko prioriteta, ne le na papirju. Kot poudarjajo – papir prenese vse, mladi ne. Protestirajo tudi proti uničenju javnega kakovostnega visokega šolstva ter komercializaciji in privatizaciji slovenskega izobraževanja. Prepričani so, da je vlaganje v znanost in izobraževanje pomembna naložba v prihodnost vseh.

V ŠOS-u želijo vse poslanke in poslance opozoriti, da predlagajo in sprejmejo ukrepe, ki bodo izboljšali socialni položaj mladih in gospodarsko stabilnost države. Od državnega zbora zahtevajo suverene in premišljene rešitve, ki bodo spodbujale razvoj podpornih elementov osamosvajanja in zaposlovanja mladih. »Slovenija danes ni varen pristan za mlade, ne svetilnik Evrope. Danes v Sloveniji »biti mlad in izobražen« ne pomeni izdelek z garancijo, temveč prej nizkocenovni izvozni izdelek. In danes je čas, ko skupaj zmoremo toliko poguma, smelosti in znanja, da rečemo vsemu temu odločno DOVOLJ NAM JE!,« je pred slovenskim parlamentom zbrane nagovoril predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc.

ŠOS tudi ponovno poziva študente in širšo javnost, naj se udeležijo sobotnega protesta in tako pokažejo svoje nestrinjanje s predlaganimi ukrepi, ki še poslabšujejo že tako slab položaj mladih.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS