Študenti pozor! Izteka se rok za oddajo prošnje za subvencionirano bivanje

Študenti, ki želite v prihodnjem študijskem letu pridobiti subvencijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebniku, imate čas samo še do jutri, 12. avgusta, rok za oddajo prošnje za podaljšanje bivanja pa poteče 20. avgusta.

Na spletni strani Študentski domovi je objavljen Razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih. Vse kar moraš storiti je, da izpolniš obrazec na spletnem portalu eVŠ, kamor se prijaviš z uporabniškim imenom ali z digitalnim potrdilom.

Če se na portal prijavljaš s kvalificiranim digitalnim potrdilom, se prošnjo odda v eVŠ in ti obrazca po pošti ni potrebno pošiljati. Če se prijavljaš brez kvalificiranega digitalnega potrdila, torej z uporabniškim imenom in geslom, pa moraš obrazec poslati elektronsko, ga natisniti, podpisati in ga s prilogami priporočeno poslati po pošti ali osebno oddati pristojni pisarni za študentske domove.

Ampak bodi pozoren kateri obrazec izpolniš; če subvencijo koristiš prvič, izpolni obrazec ‘Prošnja za sprejem bivanja v študentskem domu (prvi vpis)’, če pa želiš subvencijo podaljšati, izpolni obrazec ‘Podaljšanje bivanja v študentskem domu’. Zaradi nepravilno izbranega obrazca lahko prošnjo zavrnejo in posledično ostaneš brez možnosti koriščenja subvencije za tekoče leto.

Če izpolnjuješ pogoje, ki so potrebni za sprejem v študentski dom, vendar bi vseeno raje bival pri zasebnikih s prijatelji ali sam, lahko prav tako oddaš prošnjo za bivanje. V tem primeru se namesto za študentski dom opredeliš za bivanje pri zasebniku ter na ta način kandidiraš za pridobitev subvencije bivanja.

Obrazec izpolniš na https://portal.evs.gov.si/bivanje/. Lastniki sob na razpisu od države dobijo mesečno subvencijo, za katero morajo študentom znižati najemnino. Letos je ta subvencija znašala 32 evrov, najemnina, ki jo je določil lastnik pa najmanj 60 in največ 120 evrov (brez vštetih mesečnih stroškov plina, vode, elektrike ipd.).

Iskanje stanovanja na trgu je velikokrat težavno. Stanovanje, ki kar najbolj ustreza potrebam posameznika, je najlažje najti preko spleta. Proste sobe in stanovanja lahko poiščeš na različnih spletnih straneh:

Bolha.com,

Dostop.si,

Cimri.si,

Uni-info borza študentskih sob in stanovanj

ali na oglasnih deskah fakultet. Pozoren bodi na stanovanja in sobe, ki se oddajajo na črno in brez možnosti prijave začasnega bivališča. Naš nasvet je, da si urediš svoj status v najetem stanovanju, saj ti bo le tako zakon ščitil pravice. Cene stanovanj so zelo različne, odvisno od lokacije, starosti in opremljenosti stanovanja.