Študentska prehrana

Avtor: Marko Ruperčič

Od junija 2012 je uporaba subvencij za študentsko prehrano nekoliko omejena. Študentu namreč pripada po ena subvencija na dan, vsak delovni dan, med 8.00 zjutraj in 20.00. subvencije tudi ni mogoče koristiti v času poletnih počitnic in sicer med 15. julijem in 15. avgustom.

Na delovni dan si upravičen do ene subvencije (v višini 2,63 evra), koristiš pa lahko dve v razmiku 4 ur. Mesečno ti pripada toliko subvencij, kolikor je v določenem mesecu delovnih dni, čeprav lahko na dan koristiš dve.

Vsak mesec lahko neomejeno (oz. za toliko subvencij kot ti določen mesec pripada) koristiš število dostav na dom. Ponudnik subvencionirane prehrane, ki nudi dostavo na dom, ne sme dodatno zaračunati še stroškov prevoza.

Glede vpisa v sistem

Vsem študentom priporočamo, da se vpišejo v sistem subvencionirane prehrane oziroma podaljšajo upravičenost do subvencije že v mesecu septembru. Časovne omejitve sicer ni, vendar predvidevamo, da bo oktobra na točkah SŠP zaradi vpisa velika gneča. In prej, ko se boš prijavil v sistem oziroma podaljšal upravičenost do koriščenja subvencije, prej boš lahko koristil subvencionirano prehrano.

Do subvencionirane študentske prehrane je upravičen vsak, ki ima status študenta in ni nikjer zaposlen ali samozaposlen (s.p.). Tudi izredni študenti so upravičeni do subvencionirane prehrane, če imajo status študenta in niso nikjer zaposleni ali samozaposleni (s.p.). Potrdila, da niso nikjer zaposleni, ne potrebujejo, saj to preverjamo neposredno preko Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Postopek vpisa:

• Najprej preko portala www.studentska-prehrana.si opraviš spletno prijavo (izbereš »Oddaj prijavo za prvi vpis tukaj«, vpišeš vse potrebne osebne podatke, prebereš splošne pogoje ter vse skupaj potrdiš s klikom na »Nadaljuj«).

• Zapišeš si številko prijavnice, ki se izpiše na zgornjem delu vpisnega obrazca in se z njo v roku 90 dni od izpolnitve prijavnice na spletu, OSEBNO zglasiš na najbližji točki SŠP (seznam točk SŠP je naveden na spletni strani https://www.studentska-prehrana.si), kamor prineseš tudi osebni dokument, dokazilo o statusu za tekoče študijsko leto (indeks ali originalno potrdilo o vpisu) in telefon. Registracija v sistem subvencionirane prehrane ni mogoča preko interneta ali pošte.

• Z referentom na točki SŠP bosta nato preverila točnost vpisanih podatkov. Na točki SŠP boš izbral tudi sredstvo, s katerim se boš identificiral pri koriščenju subvencionirane prehrane (telefonska številka oz. sim kartica – brezplačno ali brezkontaktna čip kartica – 15 evrov)

• Na točki SŠP moraš pri podatkih obvezno vpisati tudi svoj elektronski naslov, ker je ta hkrati tvoje uporabniško ime za aktiviranje računa na spletni strani.

• Referent ti natisne aktivacijsko kodo za dostop do internetnega pregleda pretekle porabe in trenutnega stanja prostih subvencij prek spletne strani www.studentska-prehrana.si (izbereš aktivacijo računa – polje »račun aktivirate tukaj«).

Za podaljšanje upravičenosti do subvencij za študentsko prehrano, se moraš osebno zglasiti na katerikoli točki SŠP (ne glede na to pod katero univerzo spada tvoja fakulteta), kamor prineseš potrdilo o vpisu za študijsko leto 2011/12 ali študentsko izkaznico (z veljavno nalepko za tekoče študijsko leto) in osebni dokument. Svojo aktivacijsko kodo in elektronski naslov po ponovni registraciji v sistem vpišeš na spletni strani httpss://www.studentska-prehrana.si, da boš lahko pregledal pretekle porabe in trenutno stanje prostih subvencij.

Za pridobitev brezkontaktne čip kartice se čaka največ 5 delovnih dni, kar pomeni, da se moraš v roku 5 dni (najbolje peti dan) od vpisa v sistem subvencionirane prehrane, osebno zglasiti na točki SŠP, kjer boš prevzel čip kartico. Brezkontaktno čip kartico za identifikacijo v sistemu subvencionirane prehrane osebno prevzameš na tisti točki SŠP, kjer si se registriral v sistem. Ko kartico prevzameš, lahko koristiš subvencionirano prehrano, ki ti kot študentu pripada.

Kako si aktiviraš račun na portalu Študentska prehrana?

Ko se vpišeš v sistem subvencionirane prehrane na eni od točk SŠP, ti referent natisne aktivacijsko kodo za dostop do internetnega pregleda pretekle porabe in trenutnega stanja prostih subvencij preko spletne strani www.studentska-prehrana.si. Na levi strani v stolpcu (na spletni strani) najdeš zavihek “Račun aktivirate tukaj”. Po kliku na to rubriko vpišeš svoj mail (ki si ga vpisal na prijavnico), aktivacijsko kodo in prepišeš verifikacijsko kodo v spodnji okvirček. Če pravilno vpišeš podatke, se bo račun aktiviral. Nato določiš lastno geslo, s katerim se nato prijavljaš v sistem in preverjaš svoje stanje subvencij. V primeru izgube aktivacijske kode, se moraš osebno zglasiti na eni od točk SŠP (s seboj moraš imeti osebni dokument), kjer ti bodo posredovali tvojo aktivacijsko kodo, da si boš lahko aktivirala račun na spletni strani www.studentska-prehrana.si.

V sistemu študentske prehrane ni več geografskih omejitev. Subvencijo lahko koristiš pri kateremkoli ponudniku subvencionirane študentske prehrane po vsej Sloveniji, ne glede na kraj študija. Subvencijo lahko koristiš tudi med vikendi, kjer ponudnik to omogoča.

Študent, ki je starš, je mesečno upravičen do dodatnih 10 subvencioniranih obrokov. Ta pravica se šteje za vsakega otroka, uveljavlja pa jo lahko samo eden od staršev. Zadeve o posebnem statusu se uredi na eni od točk SŠP, kamor je potrebno prinesti tudi dokazilo o starševstvu.

Gostinec lahko tvojo istovetnost preveri z osebnim dokumentom, na katerem je tvoja slika in osebni podatki. Bistveno je, da dokument dokazuje istovetnost z medijem subvencije (telefonom ali čip kartico).

Če zamenjaš svojo telefonsko številko (sistem je vezan na SIM kartico), s katero si se registriral v sistem subvencionirane prehrane, se moraš ponovno zglasiti na eni od točk SŠP, kjer te v sistemu registrirajo z novo telefonsko številko (s katero se lahko nato še naprej identificiraš pri koriščenju subvencije). Če pa zamenjaš samo telefon, to ne vpliva na tvojo identifikacijo in lahko še naprej normalno koristiš subvencijo, ki ti kot študentu pripada.

Vsakemu študentu pri subvencionirani prehrani pripada glavna jed + 2 hoda (juha ali solata ali sladica ali sadje). Ob obroku študentu pripada še 2dl vode. Za ostale brezalkoholne pijače, pa se vsak ponudnik subvencionirane prehrane sam odloči, če jo bo ob obroku nudil brezplačno.

Študent, ki ima slovensko državljanstvo in študira v tujini, v Sloveniji ne more koristiti subvencionirane prehrane, saj tukaj nima statusa študenta. Pravico do subvencionirane študentske prehrane lahko koristi v tujini, kjer opravlja svoj študij. Medtem ko tuji študent, ki opravlja svoj študij v Sloveniji, lahko koristi subvencionirano prehrano, saj ima v času svojega študija pri nas status študenta.

V primeru izgube brezkontaktne čip kartice, se moraš osebno zglasiti na eni od točk SŠP (s seboj moraš imeti osebni dokument), kjer ti v sistemu deaktivirajo prejšnjo kartico in ti naročijo novo. Ker je nanjo potrebno čakati tudi do pet dni, v tem času žal ne moreš koristiti subvencionirane prehrane. Novo brezkontaktno čip kartico nato osebno prevzameš na tisti točki SŠP, kjer si naročil novo kartico. Ko kartico prevzameš, lahko naprej normalno koristiš subvencionirano prehrano, ki ti kot študentu pripada.

Ob plačilu subvencionirane prehrane ter identifikacijo s klicem na številko 1808 NE plačaš nobene provizije mobilnemu operaterju ali družbi, ki je vzpostavila sistem subvencionirane prehrane.

Seznam vseh ponudnikov subvencionirane študentske prehrane lahko najdeš na spletni strani Študentska prehrana preko spletne povezave https://www.studentskaprehrana.si. Tukaj si potem lahko tudi natisneš seznam.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKIS