SUSA novice

Predstavljamo vam SUSA novice

 

 1. december 2017

Zimski festival študentskega športa

Obveščam vas, da skladno z programom SUSA za leto 2017 ter dopolnjenim koledarjem državnih univerzitetnih prvenstev v letu 2017 razpisujemo Državno univerzitetno prvenstvo v alpskem smučanju in Državno univerzitetno prvenstvo v deskanju na snegu. Tekmovanji bosta potekali v okviru Zimskega festivala študentskega športa na katerega so vabljeni tudi rekreativni smučarji in deskarji, ki se tekmovanja ne nameravajo udeležiti.

Zimski festival študentskega športa bo potekal v ponedeljek, 18. 12. 2017 na smučišču Kope.

Kot organizator tekmovanja nastopa SUSA, izvajalec pa je Univerzitetna športna zveza Maribor. Vodja DUP v alpskem smučanju je Peter Sitar medtem ko je vodja DUP v deskanju na snegu Klemen Tasič.

Vsi relevantni podatki o tekmovanjih so podani v priloženem razpisu.

Prijave zbirajo na info točkah Zdrava zabava v Ljubljani (ŠOU šport), Mariboru in Kopru.

Rok za oddajo prijav je petek, 15.12. 2017.

 

Razpisi in prijavnice.

 

 

 


26. september 2017

Brezplačno izobraževanje podjetništva za športnike

Študente športnike vabimo, da se prijavite na brezplačen tečaj podjetništva, ki ga začnemo izvajati 23. oktobra in bo trajal 6 tednov. Vsebine bodo pretežno podane v angleškem jeziku s pomočjo e-učenja. Izobraževanje je ovrednoteno s 3 ECTS točkami. Prijave so možne prek naslova https://atletycmooc.eu/sign-up/. Število mest je omejeno!

 

 

Slovenska univerzitetna športna zveza je skupaj s Fakulteto za šport Univerze v Ljubljani partnerica v evropskem projektu Atletyc, katerega osnovni namen je razviti učne načrte za modularno učenje podjetništva, s pomočjo spletnega učnega orodja MOOC.

Izobraževanje je namenjeno predvsem športnikom in trenerjem, da bi pridobili kompetence za delo v podjetništvu. Izobraževanje je popolnoma brezplačno in obenem ovrednoteno s tremi ECTS točkami, saj izobraževanje prek akreditiranih visokošolskih ustanov v šestih evropskih državah. Več o projektu Atletyc lahko preberete na spletni strani https://atletyc.eu/.

Izobraževanje je namenjeno pridobitvi osnovnih znanj s področja podjetništva in je posebej prirejeno za športnike. Izobraževanje bo potekalo interaktivno – prek spletnega učnega vmesnika Moodle. Izobraževanje se bo začelo 23. oktobra in bo trajalo 6 tednov. Vsebine bodo pretežno podane v angleškem jeziku.

Število mest je omejeno. Prijave sprejemamo do zapolnitve mest. Vse zainteresirane vabimo k sodelovanju in vas prosimo, da izpolnite prijavnico na povezavi https://atletycmooc.eu/sign-up/.

Projekt sofinancira Evropska unija v okviru programa Erasmus+.

 


 

 

10. junij 2017

Ljubljanskim študentom prva tri mesta na SPALDING DUP v košarki 3 na 3

Ljubitelji košarke so v soboto, 10. junija, zasedli Študentski kampus na Pivovarniški ulici v Ljubljani, saj je tam potekal prvi kvalifikacijski turnir državnega prvenstva v košarki 3 na 3. Skoraj 90 ekip je nastopilo v sedmih kategorijah, ena izmed teh je bila tudi SPALDING Državno univerzitetno prvenstvo, v kateri je naslov osvojila ekipa Univerza v Ljubljani I v postavi Jakob Stražar, Matic Urbas, Anže Zdolšek in Žan Petejan.

Udeleženci študentskega tekmovanja so imeli več kot en razlog za udeležbo na turnirju, saj je le-ta predstavljal tudi kvalifikacijsko sito za nastop na julijskem Evropskem univerzitetnem prvenstvu v Splitu.

Na tokratnem turnirju se je vse vrtelo okoli Univerze v Ljubljani, ki je imela tri svoje ekipe, domačinom pa se je po robu postavila še ekipa Univerze na Primorskem.

Ekipe so se v prvem delu tekmovanja pomerile po sistemu vsak z vsakim, prvo- in drugouvrščena zasedba pa sta napredovali v finale.

V tem delu tekmovanja je izstopala ekipa Univerza v Ljubljani I, ki je premagala Univerzo v Ljubljani II (18:10), Univerzo v Ljubljani III (20:13) in Univerzo na Primorskem (21:6) ter napredovala s popolnim izkupičkom.

Preostale tri udeleženke so bile zelo izenačene in so uvodni del končale s po eno zmago. Univerza v Ljubljani III je premagala Univerzo na Primorskem (15:8), ta je bila boljša od Univerze v Ljubljani II (17:16), slednja pa je porazila Univerzo v Ljubljani III s 17:8. Tako je nastal krog treh ekip z enakim številom zmag, o drugem potniku v finale pa je odločalo število doseženih košev. Najboljšo statistiko je imela Univerza v Ljubljani II (43), ki je napredovala v finale, Univerza v Ljubljani III je osvojila tretje (36), Univerza na Primorskem pa četrto mesto (31).

Gledalci so v finalu spremljali dvoboj Univerze v Ljubljani I in Univerze v Ljubljani II. Ritem so narekovali košarkarji prve ekipe in bili vseskozi v ospredju (5:3, 9:5, 10:6) in se oddaljili na štiri točke (14:10), njihovi nasprotniki so zaostanek v zaključku prepolovili (12:14), a jim je za povratek zmanjkalo časa. Končni izid je bil 15:13 za Univerzo v Ljubljani I.

»Igro naše ekipe bi ocenil kot odlično, sploh zato, ker smo danes prvič igrali skupaj. Dobra igra tako ni bila posledica uigranosti, temveč dejstva, da se vsi člani aktivno ukvarjamo s košarko,« je po osvojenem naslovu povedal vodja ekipe Žan Petejan.

Tudi drugo in tretje mesto je pripadlo domačim košarkarjem. Drugouvrščeno ekipo Univerze v Ljubljani II so sestavljali Anže Trafela, Sergej Bavdek, Gregor Žun in Matic Mehlin, tretjouvrščeno ekipo Univerze v Ljubljani III pa Jernej Janež, Uroš Majcen, Maj Lenaršič in Jošt Mrdavšič.

REZULTATI SPALDING DUP v košarki 3 na 3
1. Univerza v Ljubljani I (Jakob Stražar, Matic Urbas, Anže Zdolšek, Žan Petejan)
2. Univerza v Ljubljani II (Anže Trafela, Sergej Bavdek, Gregor Žun, Matic Mehlin)
3. Univerza v Ljubljani III (Jernej Janež, Uroš Majcen, Maj Lenaršič, Jošt Mrdavšič)
4. Univerza na Primorskem (Jakob Maverič, Matej Teo Klepač, David Vac)

REZULTATI TEKEM
1. Univerza v Ljubljani I : Univerza v Ljubljani II 18:10
2. Univerza na Primorskem : Univerza v Ljubljani III 8:15
3. Univerza v Ljubljani I : Univerza v Ljubljani III 20:13
4. Univerza v Ljubljani II : Univerza na Primorskem 16:17
5. Univerza v Ljubljani II : Univerza v Ljubljani III 17:8
6. Univerza v Ljubljani I : Univerza na Primorskem 21:6
FINALE: Univerza v Ljubljani I : Univerza v Ljubljani II 15:13

 

 


 

 31. maj 2017

Univerza v Ljubljani zaznamovala Poletni festival Zdrava zabava

Slovensko obmorsko mesto Koper je bilo 31. maja  prizorišče Poletnega festivala Zdrava zabava, v okviru katerega so potekala Državna univerzitetna prvenstva v košarki, odbojki, rokometu in futsalu.

Dogodek je priredila Slovenska univerzitetna športna zveza, izvajalka pa je bila Univerzitetna športna zveza Primorske. Tekmovanja so gostile Športna dvorana Bonifika, Srednja tehniška šola Koper in Osnovna šola Koper.

Med udeleženkami tekmovanja je bila z naskokom  najboljša Univerza v Ljubljani s petimi prvimi mesti, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem pa sta osvojili po eno prvo mesto.

Ljubljanski košarkarji premočni za Primorce

Na košarkarskem turnirju sta sodelovali moški ekipi Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem. Ljubljančani so hitro zagospodarili na igrišču in dosegli prvih sedem točk na tekmi, uvodno četrtini pa dobili z rezultatom 18:8. Univerza v Ljubljani je od tu naprej mirno nadzorovala potek tekme in ob glavnem odmoru vodila z 31:21, ob koncu tretje četrtine s 46:36, končni izid pa je bil 66:47.

Odbojkarska naslova Ljubljančanom in Mariborčankam

Na odbojkarskem prvenstvu za moške so bili najboljši igralci Univerze v Ljubljani. Ti so na svoji prvi tekmi z 2:0 v nizih premagali Univerzo na Primorskem (25:10, 25:18), na drugi pa prav tako z 2:0 Univerzo v Mariboru (25:17, 25:23). Na zadnji tekmi prvenstva sta Univerza na Primorskem in Univerza v Mariboru igrali za končno drugo mesto, uspešnejši pa so bili Mariborčani, ki so zmagali s 2:0 (25:20, 25:18).

Na ženskem delu turnirja so naslov osvojile odbojkarice Univerze v Mariboru. Ti so se morale na prvi tekmi pošteno potruditi za zmago nad Univerzo v Ljubljani, saj so njen odpor strle po treh nizih (25:20, 18:25, 15:6), nato pa so gladko premagale še Univerzo na Primorskem s 25:10 in 25:14. Drugo mesto je pripadlo Ljubljančankam, ki so Primorke premagale s 25:17 in 25:9.

V futsalu zmagi za Univerzo v Ljubljani in Univerzo na Primorskem

Prvenstvo v futsalu so zaznamovali izenačeni boji, saj so gledalci na štirih tekmah videli dva neodločena izida in eno zmago z le golom razlike. Moški del prvenstva se je začel z dvema delitvama točk. Nogometaši Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem so se razšli z izidom 3:3, nato pa so igralci Univerze v Ljubljani proti igralcem Univerze na Primorskem igrali 1:1. Za konec je potekala še odločilna tekma  med Ljubljančani in Mariborčani. Več so pokazali prvi, ki so zmagali z 2:0 in osvojili prvo mesto, Mariborčani so bili drugi, Primorci pa tretji.

Na ženskem delu turnirja sta sodelovali le Univerza v Ljubljani in Univerza na Primorskem. Uspešnejše so bile Primorke, ki so prvi polčas dobile z 2:0, v drugem sicer prejele gol za znižanje izida, a tekmo uspešno pripeljale h koncu (2:1).

 

Ljubljančani osvojili obe lovoriki v rokometu

Na Državnem univerzitetnem prvenstvu v rokometu je sodelovalo pet ekip. Pri ženskah sta se prvi tekmi končali enostransko, Univerza v Mariboru je s 24:12 premagala Univerzo na Primorskem, ta pa je morala nato priznati premoč še Univerzi v Ljubljani (16:32). Tako je prav zadnja tekma med Ljubljančankami in Mariborčankami odločala o naslovu. Ritem so narekovale Ljubljančanke, ki so po prvem polčasu vodile s 15:11, nato pa tudi v drugem svoje nasprotnice držale na varni razdalji in zmagale s 26:22.

Pri moških je potekala le tekma med Univerzo v Ljubljani in Univerzo v Mariboru, ki pa je bila zelo izenačena. V prvem delu so bolje igrali Mariborčani in ob glavnem odmoru vodili z 11:9, v drugem pa je sledil preobrat ljubljanske zasedbe, ki je ujela svojo nasprotnico in zmagala s tesnim izidom 23:22.

 

Za konec podelitev odličij in pogostitev v Ankaranu

Ekipe je po koncu tekmovanja čakal še prijetnejši del, saj je organizator poskrbel za podelitev odličij in pogostitev v Ankaranu.

Najboljšim so medalje in pokale podelili vodje tekmovanj, in sicer Matej Jamnik (košarka), Jan Sredenšek (futsal), Anete Merslavič (rokomet) in Sanja Đukić (odbojka).

 


 

27. maj 2017

Okorn in Zagorčeva državna univerzitetna prvaka v tenisu

Slovenska univerzitetna športna zveza je v soboto, 27. maja, na igriščih Teniškega Kluba Branik Maribor priredila Državno univerzitetno prvenstvo v tenisu, ki je štelo kot kvalifikacijsko sito za nastop na letošnji Poletni univerzijadi v Tajpeju.

V konkurenci študentov si je naslov priigral Miha Okorn (Univerza v Ljubljani/Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo), med študentkami pa Eva Zagorac (Univerza v Mariboru/Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede).

Pri študentih je bila uvodoma na sporedu tekma četrtfinala med Žigo Drobničem (Univerza v Ljubljani/Medicinska fakulteta) in Bogdanom Zdravkovićem (Univerza v Mariboru/Medicinska fakulteta). Prepričljive zmage s 6:0 se je veselil Drobnič.

V polfinalu sta bila para Miha Okorn – Žiga Papež (Univerza v Ljubljani/Ekonomska fakulteta) in Jure Frank (Univerza v Mariboru/ Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko) – Žiga Drobnič. V prvem obračunu je bil Miha Okorn občutno boljši od Žige Papeža in ga premagal s 6:1 in 6:1, v drugem pa je Žiga Drobnič svojega nasprotnika premagal s 6:3 in 6:2.

Organizatorji so zatem izpeljali dvoboj za tretje mesto med Žigo Papežem in Juretom Frankom, ki sta se dogovorila za igro na en dobljeni niz. Papež in Frank sta prikazala zelo izenačeno igro, na koncu pa je zmagal Papež s 7:5.

V velikem finalu sta si nasproti stala Miha Okorn in Žiga Drobnič. Dvoboj je bil v znamenju Okorna, ki je prevladoval v vseh elementih igre, medtem ko Drobnič ni prikazal svoje optimalne igre in storil kar nekaj neizsiljenih napak. Končni rezultat je bil 6:1 in 6:0 za Miho Okorna, ki je postal državni univerzitetni prvak.

»Finalni dvoboj je bil bolj izenačen, kot kaže končni rezultat. Je pa tudi res, da sem celotno tekmo igral zelo dobro, Žigi pa je šlo slabše, kar sem tudi izkoristil,« je o finalu povedal Okorn, ki je na turnirju svojim nasprotnikom prepustil le tri igre: »Vsi elementi moje igre so bili na želenem nivoju. Šlo mi je zelo dobro,« je z nasmeškom povedal državni univerzitetni prvak in še dodal: »Na prvenstvo sem se prijavil, ker od začetka študijske poti nisem nastopil na nobenem turnirju in pogrešam tekmovanja, dodatni razlog pa je seveda tudi udeležba na Univerzijadi.«

Zagorčevi naslov med študentkami

V konkurenci študentk je bila udeležba bolj okrnjena. Tekmovanje se je začelo s polfinalnim dvobojem med Barbaro Volk (Univerza v Ljubljani/Fakulteta za šport) in Nežo Robič (Univerza v Mariboru/Alma Mater Europaea). V enostranskem dvoboju je bila uspešnejša Volkova s 6:0.

Študentko Fakultete za šport je v finalu čakala izjemno težka naloga, saj je bila njena nasprotnica favorizirana Eva Zagorac (Univerza v Mariboru/Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede), ki redno nastopa na turnirjih ITF in na lestvici WTA zaseda 1091. mesto. Zagorčeva je v finalu upravičila vlogo favoritinje in brez večjih težav zmagala s 6:0 in 6:0.

»Zadovoljna sem s svojo igro. Včasih se je težko navaditi na to, da ti pripada vloga favorita, a tokrat je bilo vse v redu. Turnirja sem se udeležila tako zaradi treninga kot tudi nastopa na Univerzijadi. Zaenkrat še ne vem, ali bom tam lahko tekmovala. Če bom imela takrat kakšen pomemben turnir, mu bom dala prednost, saj imam v tenisu še visoke cilje,« je pojasnila Zagorčeva in še razkrila načrte za bližnjo prihodnost: »Najprej bom v juniju nastopila na turnirju ŽTK Maribor z nagradnim skladom 15.000 ameriških dolarjev, nato pa bom v začetku julija, ko končam s študijskimi obveznostmi, začela tekmovati na različnih evropskih turnirjih.«

Najboljši igralci in igralke so prejeli odličja, ki jih je podelil vodja tekmovanja Peter Sitar.

REZULTATI DRŽAVNEGA UNIVERZITETNEGA PRVENSTVA V TENISU
Študentje
1. Miha Okorn (Univerza v Ljubljani/Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo)
2. Žiga Drobnič (Univerza v Ljubljani/Medicinska fakulteta)
3. Žiga Papež (Univerza v Ljubljani/Ekonomska fakulteta)
4. Jure Frank (Univerza v Mariboru/ Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko)
5. Bogdan Zdravković (Univerza v Mariboru/Medicinska fakulteta)

Študentke
1. Eva Zagorac (Univerza v Mariboru/Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede)
2. Barbara Volk (Univerza v Ljubljani/Fakulteta za šport)
3. Neža Robič (Univerza v Mariboru/Alma Mater Europaea)

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS