Svetovni dan boja proti odvisnosti

KAJ IN KDAJ JE SVETOVNI DAN BOJA PROTI ODVISNOSTI?

 

V četrtek, 11. 11. 2021, praznujemo svetovni dan boja proti odvisnosti. Tovrstni dnevi so namenjeni ozaveščanju svetovnega prebivalstva, da bi pripomogli k reševanju problema, na katerega se praznik navezuje. V našem primeru gre torej za odvisnost.

 

 

ALI STE VEDELI?

 

Razvoj odvisnosti lahko poteka v treh fazah. Prva faza se začne z eksperimentiranjem, kjer se kaže želja po občasnem preizkušanju snovi. V drugi fazi eksperimentiranje preide v socialno rabo, kjer je uživanje že pogostejše, vendar še vedno skrito in ne vezano na določene kraje. V tretji fazi pa že govorimo o odvisnosti, kjer uživanje postane potrebno, kažejo se duševne in telesne spremembe, prekinitev pa je neobvladljiva.

Na razvoj odvisnosti lahko vplivajo tudi določeni dejavniki v okolju in osebnostne lastnosti. Na eni strani torej vzgoja, nestabilni odnosi, nasilje, pritisk vrstnikov in na drugi nezmožnost izražanja čustev, nizka samopodoba, izrazita občutljivost in podobno.

 

 

Kam vodi zasvojenost?

 

Zaradi zasvojenosti prihaja do prekinitve ali zmanjšanja pomembnih družbenih, poslovnih, šolskih in rekreacijskih dejavnosti, saj se največji del časa porabi za dejavnosti, povezane s preskrbo snovi, njeno uporabo in okrevanjem od njenih učinkov.

 

 

Vedenjska zasvojenost

 

Odvisnost pa ni povezana le s psihoaktivnimi substancami (alkohol, nikotin, kokain, ipd.), ampak tudi z različnimi vedenji, kot je telesna vadba, nakupovanje, igre na srečo, sodobna tehnologija, delo ipd.

Nakupujemo sicer vsi, kar pa še ne pomeni, da smo z nakupovanjem zasvojeni. O zasvojenosti govorimo, kadar postane neko vedenje prevladujoče oziroma zelo pogosto (dnevno ali večkrat dnevno) in je za posameznika pomembnejše od šole, dela, hobijev, medosebnih odnosov.

 

 

Kako iz začaranega kroga odvisnosti?

 

S pomočjo in informiranjem o zasvojenosti se ukvarja veliko združenj ter programov po vsej Sloveniji za mlade in starejše. Svetovanja in pomoč nudijo tudi številne nevladne organizacije, ki pomagajo pri zmanjševanju škode in informiranju oziroma pomagajo uporabniku najti pravo pot.

 

 

Nekaj organizacij, ki nudijo tovrstno pomoč:

 

Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik

tel.: 080 116 123 24h / dan, klici so brezplačni

 

 

Društvo – Žarek upanja – pomoč pri odvisnostih in zasvojenostih

Letališka c. 33, Ljubljana tel.: 01 89 77 023, 041 732 381, 031341-784 www.zarekupanja.net

 

 

Združenje DrogArt

Kardeljeva ploščad 16 1000 Ljubljana

tel: 041 772-887, 01 439 72 70

barbara@drogart.org

 

 

To sem jaz = spletna stran, namenjena mladostnikom za različna vprašanja o spolnosti, zdravi prehrani,telesni teži, samopodobi, zaljubljenosti, težavah z alkoholom in drogami. http://www.tosemjaz.net/

 

 

Vedno pa se lahko obrnete tudi na svojega osebnega zdravnika in na lokalni center za socialno delo.

 

 

 

 

 

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS