Svetovni dan preprečevanja samomora 2022

»Ustvarjamo upanje z dejanji«

 

 

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) si na svetu vsako leto vzame življenje 703.000 ljudi. Tako vsakih 40 sekund nekje na svetu nekdo umre zaradi samomora. Vsaka takšna smrt predstavlja zaskrbljujoč javnozdravstveni problem. Z ozaveščanjem, zmanjševanjem stigmatizacije samomora (in težav v duševnem zdravju) in spodbujanjem premišljenega ukrepanja lahko zmanjšamo število samomorov po vsem svetu – navsezadnje je to naloga celotne družbe. 

 

 

Svetovni dan preprečevanja samomora  je leta 2003 uvedlo Mednarodno združenje za preprečevanje samomora v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo. 10. september vsako leto usmerja pozornost na to problematiko, zmanjšuje stigmo in ozavešča organizacije, vlado in javnost ter daje enotno sporočilo, da je samomor mogoče preprečiti.

 

 

»Ustvarjamo upanje z dejanji« je triletna krovna tema svetovnega dneva preprečevanja samomora v obdobju 2021-2023. Ta tema opominja, da obstaja alternativa samomoru, in želi v vseh nas vzbuditi upanje. 

 

 

Z ustvarjanjem upanja z dejanji lahko ljudem, ki doživljajo samomorilne misli, sporočimo, da obstaja upanje ter da nam ni vseeno zanje in jih želimo podpreti. Prav tako nakazuje, da lahko naša dejanja, ne glede na to, kako velika ali majhna so, dajejo upanje tistim, ki se spopadajo s težavami. Nazadnje poudarja, kako pomembno je, da države določijo preprečevanje samomora kot prednostno nalogo na področju javnega zdravja, zlasti tam, kjer sta dostop do storitev za duševno zdravje in razpoložljivost na dokazih temelječih intervencij že zdaj slaba. Na podlagi te teme in širjenja tega sporočila v treh letih si lahko predstavljamo svet, v katerem samomori ne bodo tako pogosti.

 

 

Vsi imamo lahko vlogo pri podpori tistim, ki doživljajo samomorilno krizo, ali tistim, ki so zaradi samomora žalovali, bodisi kot člani družbe, otroci, starši, prijatelji, sodelavci ali osebe z izkušnjo samomora. Vsi lahko spodbujamo razumevanje te problematike, pomagamo ljudem, ki se spopadajo s težavami, in delimo svoje izkušnje. Vsi lahko z delovanjem ustvarjamo upanje in »smo luč ljudem okoli nas«.

 

 

Vir: World Health Organisation (2022)

 

 

Ustrezne vire pomoči lahko najdete na spletni strani NIJZ

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS