Svetovni dan zdravja

Ne le danes, vsak dan bi morali narediti nekaj dobrega za svoje zdravje. A danes za to obstaja še dodaten razlog, zato vsi ven, na sonce, z vetrom v laseh, nasmehom na obrazu in iskrico v očeh.

7. april je namreč že od leta 1950 razglašen za Svetovni dan zdravja s strani Svetovne zdravstvene organizacije. Geslo letošnjega svetovnega dne je Zdravje za vse – univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev. S to temo je SZO želela opozoriti na še vedno slabo pokrito področje zdravstvenih storitev v velikem delu svetu. Poudariti želijo idejo, da bi imeli vsi ljudje enako dostopnost do zdravstva, prav tako pa bi le-to pripadalo vsem, ne glede na njihovo finančno stanje. Ker pa se Zveza ŠKIS in ostale študentske organizacije v Sloveniji trudimo za enakopravnost med študenti, vam bomo v nadaljevanju predstavili vse vaše ugodnosti, ki jih lahko kot študenti koristite.

 

Študentje v Ljubljani

Študentje, ki študirajo v Ljubljani – dodiplomski in podiplomski študentje ter tuji študentje –, imajo omogočeno celostno zdravstveno oskrbo v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani (ZDŠ – Aškerčeva cesta 4). Na enem mestu izvajajo programe iz področja preventive kot tudi kurative (obvezna cepljenja, sistematski zdravstveni pregledi, pregledi s področja zdravstvene medicine, ginekologije, psihiatrije in klinične psihologije).

Prav tako v okviru ZDŠ deluje tudi splošna ambulanta, ki se nahaja v študentskem naselju v Rožni dolini blok VII (Svetčeva ulica 9), kjer deluje splošna ambulanta z diagnostičnim laboratorijem. Delujejo pa tudi drugi specialisti z različnih področij, katerih informacije lahko najdete na spletni strani ZDŠ (http://www.zdstudenti.si/). Študentom so na voljo tudi dežurne ambulante, ki jih lahko obiščejo v primerih potrebe po nujni medicinski pomoči. 24 ur na dan deluje v Urgentnem bloku Kliničnega centra ambulanta za splošne nujne medicinske pomoči. V primeru življenjske ogroženosti pa lahko pokličejo tudi na 112.

 

Študentje v Mariboru

Tako redni kot tudi izredni študentje Univerze v Mariboru imajo zagotovljeno preventivno in kurativno zdravstvo, ki se izvaja v Dispanzerju za zdravstveno varstvo študentov v Mariboru (DZVŠ – Ob parku 5). Hkrati poleg preventivne in kurativne ambulante delujejo v sklopu dispanzerja tudi zobna in ginekološka ambulanta, laboratorij in higienska posvetovalnica.

 

Študentje na Primorskem

Tudi študentje na Primorskem so upravičeni do študentske zdravstvene oskrbe in sicer v Zdravstvenem domu v Kopru v Šolskem dispanzerju (Dellavallejeva ulica 3).

 

 

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS