Trening Emotion for EVS Mentors, Caravaca de la Cruz, Španija

Treningi za mladinske vodje, ki se odvijajo v okviru programa Erasmus + Mladi v akciji, obravnavajo zelo raznolike teme in spodbujajo učenje na različnih področjih. Učne metode, ki so na treningih uporabljene, navadno predpostavljajo aktivno vlogo udeležencev, dialog in pobudo, ki prihaja s strani udeležencev. Na tak način lahko mladi poglabljamo svoje obstoječe znanje o temah, kot so Evropska unija, aktivno državljanstvo, zdrava prehrana, šport, podjetništvo, zaposljivost, vključevanje socialno šibkih skupin in mnogo drugih tem.

Del treningov pa je namenjen tudi vsem, ki delujejo na projektih Evropske prostovoljne službe (v nadaljevanju EVS), ki je prav tako del programa Erasmus+ Mladi v akciji. Ti treningi so namenjeni tako koordinatorjem kot mentorjem, namen pa je predvsem povečati kakovost njihovega dela s prostovoljci, da jim bodo zagotovili kar najboljše pogoje dela in omogočili raznolike učne izkušnje in njihovo refleksijo.

Enega izmed treningov za mentorje EVS, ki je potekal februarja v majhni vasi v Španiji, sem se udeležila tudi sama. Trening se je od drugih precej razlikoval, saj se je osredotočal na osebnostno rast mentorjev.

Po pristanku na letališču v mestu Alicante in nekaj dneh samostojnega raziskovanja mesta sem se odpeljala proti Murciji, kjer smo se zbrali vsi udeleženci treninga in se skupaj odpeljali v manjšo vasico v bližini mesta Caravaca de la Cruz. Nastanjeni smo bili v dveh hišah, v katerih so bili poleg spalnih tudi delovni prostori, v katerih smo zaradi precej hladnega vremena preživeli največ časa.

Prvi dan treninga je bil namenjen predvsem medsebojnemu spoznavanju in deljenju svojih izkušenj z EVS-om. Nekateri udeleženci so že bili v vlogi mentorjev in koordinatorjev, nekateri pa v vlogi prostovoljcev. Naše izkušnje so bile posledično zelo raznolike, kar je pripomoglo k zanimivi debati in odpiranju vprašanj o vlogi mentorja, na katera smo iskali odgovore skozi trening.

Največji del treninga je bil posvečen raziskovanju čustev, osredotočili pa smo se na štiri čustva: strah, jezo, žalost in veselje. Udeleženci smo čustva raziskovali na različne načine, jih spoznavali in razmišljali o njih. Eno izmed ključnih spoznanj je bilo zame to, da je pomembno doživljati vsa čustva in jih ne skušati potlačiti. Tu pa se začne tudi razkrivati pomen osebnostne rasti mentorjev in drugih sodelujočih pri EVS-u ali pa katerih koli drugih mladinskih dejavnostih. Šele takrat, ko bomo sami sebe zares dobro poznali, poznali svoja čustva in se znali z njimi spopadati, bomo lahko učinkovito pomagali tudi prostovoljcem in drugim mladim, s katerimi delamo. Pomoč jim bomo lahko nudili, ko jih bomo zavestno poslušali in se osredotočili nanje, sebe in svoje dvome pa postavili v ozadje in omejili njihov vpliv na naše delo z mladimi.

Pri delu s prostovoljci pa je poleg poznavanja in razumevanja naših čustev in čustev prostovoljcev pomembna tudi komunikacija, zato je bilo tej namenjeno precej časa. Poleg teoretičnih osnov smo se sami preizkusili v različnih situacijah in jih reflektirali, kar nam je pomagalo priti do rešitev, kako lahko v določenih situacijah ravnamo drugače.

Trening Emotion for EVS Mentors je odprl veliko novih vprašanj in iztočnic za razmislek, hkrati pa poudaril pomen osebnostne rasti EVS mentorjev in drugih mladinskih delavcev za kvalitetno opravljanje dela. Letošnji trening je bil že 5. tovrstni trening, organizatorji pa nameravajo s svojim delom nadaljevati tudi v prihodnje. Za več informacij o nadaljnjih tovrstnih treningih za mladinske vodje spremljajte naš obvestilnik.

Več o samem treningu Emotion for EVS Mentors in njegove rezultate si lahko ogledate tukaj.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS