Tallin

Udeležba Škisovcev na treningu v Estoniji

V mesecu marcu so se trije člani Zveze ŠKIS udeležili Erasmus+ projekta v Estoniji, kjer smo se izobraževali na področju uporabe iger pri delu v mladinskem sektorju. Erasmus+ je program Evropske unije za spodbujanje mednarodnega sodelovanja na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014–2020. V sklopu programa se izvajajo Erasmus študijske izmenjave, študijski obiski, mednarodni treningi, usposabljanja EVS in številne druge aktivnosti. V tokratnem članku si preberite o izkušnji udeležencev …

1 Tallinn, glavno mesto Estonije

Pot v Tallinn nas je vodila preko Turčije, kjer smo že na letališču spoznali nekaj udeležencev iz Makedonije in Italije. V Estoniji smo bili deležni hladnega sprejema, vendar smo kmalu našli hotel, kjer smo bili nastanjeni čez teden. Večina udeležencev je bilo iz vzhodne Evrope. Pod isto streho je prebivalo 24 udeležencev in 2 trenerja iz Makedonije in Estonije.

Prvi dan je bil namenjen povezovanju in teambuildingu, zato smo se hitro spoznali med seboj. Predstavili smo se preko različnih iger.

2 Urnik treninga

Drugi dan je bil namenjen spoznavanju teoretičnega ozadja in razpravi o veščinah, ki jih mora imeti vsak dober povezovalec. Spregovorili smo tudi o konfliktnemu managementu. Spoznavanje tematik je bilo zelo interaktivno, saj je potekalo s pomočjo iger. Veliko je bilo tudi dela v manjših skupinah, kjer smo razvili zanimive debate, skupna mnenja pa nato predstavili ostalim.

Tretji, četrti in peti dan so bili namenjeni spoznavanju iger iz različnih držav in ustvarjanju novih skupinskih iger. Slovenska ekipa je predstavila dve igri, ki sta bili zelo dobro sprejeti. Za ogrevanje smo predstavili igro ‘Ali je kaj trden most’, ki smo se jo igrali kot otroci v vrtcu, nato pa še ‘Kdo se boji črnega moža’. Kljub temu, da sta igri namenjeni mlajši populaciji, sta odlično uspeli.

Mentorja sta nas preko treninga uspešno pripravila na zaključno nalogo – kreiranje lastne skupinske igre, ki smo jo nato predstavili lokalnim mladincem in jo uspešno izvedli. Spoznali smo tudi program Erasmus+ in navezali veliko poznanstev z udeleženci iz drugih držav.

Tekom treninga smo na seznam icebreakerjev, energyzerjev, teambuilding iger in ostalih skupinskih iger dodali še veliko novih, kar nam bo vsem koristilo pri nadaljnjem delu v našem lokalnem okolju.

Tovrstni treningi v okviru programa Erasmus+ so nepozabna in enkratna izkušnja, ki jo je vredno izkoristiti, saj ne prinaša le večdnevnega obiska tujine, temveč mnogo več. Poleg novih znanj in veščin je to odlična možnost za sklepanje novih poznanstev in prijateljstev ter soočenje z drugačnim načinom razmišljanja, ki nam širi obzorja in tako pomaga pri razumevanju in sprejemanju različnih kultur.

Pripravil: Matej Drobnič, član Odbora za visoko šolstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKIS