V Kopru zaživela Moskovska podružnica

Vsem študentom, ki so si želeli študirati na prestižni Moskovski državni univerzi M. V. Lomonosova, sedaj ni več potrebno v Rusijo – 20. novembra 2017 so v Kopru namreč uradno odprli podružnico moskovske državne univerze, ki je prva podružnica znamenite univerze v Evropski uniji.

Prizadevanja za odprtje podružnice sicer segajo že v leto 2014, ko sta Univerza na Primorskem (UP) in Moskovska državna univerza M. V. Lomonosova v želji po vzpostavitvi skupnega slovensko-ruskega raziskovalno-izobraževalnega središča oktobra podpisali pogodbo o sodelovanju med Fakulteto za manegement UP in Ekonomsko fakultete moskovske univerze. A sledilo je obdobje dolgotrajnih usklajevanj, ki so se novembra 2016 zaključila s podpisom pogodbe med rektorjema obeh univerz, Draganom Marušičem (UP) in Viktorjem Sadovniči (Moskovska državna univerza Lomonosova), februarja 2017 pa je Sadovniči s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem v Moskvi podpisal še memorandum med slovensko vlado in univerzo Lomonosova o ustanovitvi koprske podružnice.

Vlada RS je s 14. septembrom 2017 na svoji 148. redni seji Univerzi na Primorskem podala soglasje o ustanovitvi zavoda – s tem si je podružnica zagotovila sredstva za vzpostavitev in začetno delovanje v višini 500.000 evrov. Tako so s slavnostno akademijo 20. novembra 2017 predstavniki primorske in moskovske univerze podpisali ustanovni akt prve podružnice moskovske univerze v Evropski uniji. V Kopru se bo odvijal izobraževalni program s področja ekonomije in financ – Fakulteta za manegement bo tako prva fakulteta v Sloveniji, ki bo izobraževala kadre za delo na ruskem trgu.

Moskovska univerza v svetu uživa zelo velik ugled – po zaposljivosti diplomantov se uvršča na 3. mesto (po Oxfordu in Stanfordu) –, zato ni presenetljivo, da število vpisanih na podružnico od novembra dalje hitro narašča. Fakulteta bo v skladu z idejo izobraževanja kadrov za zaposlitev v ruskih podjetjih znotraj EU in evropskih podjetjih v Rusiji omogočala tudi izmenjave v Moskvo, zatorej letna šolnina v višini 7000 evrov ni presenetljiva. Fakulteta sicer zatrjuje, da bo skupni gospodarski sklad zagotavljal štipendiranje študentov.

Rektor Dragan Marušič in zunanji minister Karl Erjavec trdita, da je ustanovitev podružnice velik napredek za Koper in regijo. Marušič poudarja, da si želi močnejšega povezovanja z Evropo, saj »je čas, da se Evropa poveže v celoto sodelujočih delov.«

Odbor za visoko šolstvo

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS