Varno s ŠKIS-om // dan boja proti aidsu

1. december je dan, ko lahko z nošenjem rdeče pentlje izrazimo svoje zavedanje o prisotnosti aidsa in solidarnost ter podporo okuženim. Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu bodo tudi letos študenti, ki delujejo v študentskih klubih po vsej Sloveniji, svojo podporo obolelim izkazali z opozarjanjem in ozaveščanjem o problematiki spolnih bolezni.

 

Aids (sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti), je definiran kot skupek simptomov in okužb, ki so posledica izčrpanosti imunskega sistema zaradi okužbe s HIV. V pozni fazi je okuženi dovzeten za priložnostne okužbe in tumorje. S HIV-om se vsak dan okuži okoli 16.000 ljudi, med katerimi je najmanj 7.000 mladih med 10. in 24. letom starosti. Po ocenah strokovnjakov je na svetu s HIV okuženih približno 40 milijonov oseb. V Sloveniji je okužena manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev, vendar število okuženih narašča, z njim pa tudi problem spolno prenosljivih bolezni.

Za preprečevanje širjenja virusa je pomembno že samo zavedanje o možnostih okužbe, odgovornost pri spolnih odnosih (uporaba kondomov), premišljena izbira partnerja in druga preventivna ravnanja. V smeri ozaveščanja o problematikah s področja zdravstva deluje tudi Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS). S svojimi klubi bo v okviru projekta ‘Varno s Škisom’ ob dnevu boja proti aidsu mlade informirala o virusu HIV in drugih spolno prenosljivih boleznih ter jih spodbujala k varni spolnosti in testiranju za virus HIV. Ključnega pomena za uspešnejše zdravljenje je namreč pravočasno odkrivanje okužbe.

Študenti bodo v petek delili rdeče pentljice, kondome, brošure s pomembnimi informacijami ter obveščali o lokacijah, kjer se je možno testirati.

Lokacije testiranj:

  • Ljubljana: Infekcijska klinika (brezplačno in anonimno) in Zavod za transfuzijsko medicino (samoplačniško)
  • Kranj: Območna enota NIJZ (samoplačniško)
  • Trbovlje: Splošna bolnišnica Trbovlje (z napotnico)
  • Ptuj: Splošna bolnišnica Ptuj (z napotnico ali samoplačniško)
  • Nova Gorica: Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca (napotnica ali anonimno)
  • Novo mesto: Nacionalni inštitut za javno zdravje (z napotnico ali samoplačniško)
  • Slovenj Gradec: Splošna bolnišnica Slovenj Gradec (z napotnico ali samoplačniško)
  • Maribor: Univerzitetni klinični Center Maribor (brezplačno in anonimno)
  • Izola: Splošna bolnišnica Izola (z napotnico ali samoplačniško)  

 

Več informacij o testiranju je na voljo v spodnjih priponkah.

 

 

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS 

SaKIS_Dan_boja_proti_aidsu_letak.pdf
SaKIS_Dan_boja_proti_aidsu_brosaura_predogled.pdf

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS