Varno s ŠKISom – Moč je v skupnosti

Med nami je 1. december, svetovni dan boja proti okužbi z virusom HIV. Letošnja tema, ki jo predlaga vodilna organizacija na tem področju, UNAIDS so skupnosti. Gre za to, kaj lahko skupnost doprinese k reševanje problematike HIV-a. 

 

 

UNAIDS poziva k temu, da damo moč skupnostim, ki jih je HIV prizadel, živijo na območjih s povečanim tveganjem, ali pa s tistimi, ki HIV imajo. Ko poslušamo glas ljudi, ki najbolje poznajo situacijo, saj v njej živijo, lahko pridemo do rešitev, ki bodo najbolj koristne za pomoč prizadetim skupinam.

 

 

 

UNAIDS predlaga tri ključne točke na katere se moramo osredotočiti:

 

  • “Ničesar o nas brez nas” – Vodenje skupnosti mora biti jedro vseh načrtov in programov za boj proti HIV-u, od njihovega oblikovanja, ustvarjanja proračuna in izvajanja do spremljanja in ocenjevanja. 
  • “Nadaljevati boj proti AIDSU je dražje, kot če bi nam ga uspelo končati” Vodenje, ki ga opravlja skupnost mora biti v celoti in zanesljivo financirano, da bi omogočilo potrebno povečanje obsega dela in da bi bilo ustrezno podprto in nagrajeno.
  • “Odpravite zakone, ki škodujejo, ustvarite zakone, ki dajejo moč.” Ovire za vodenje skupnosti je treba odstraniti. Potrebno je vzpostaviti ugodno regulativno okolje, ki spodbuja vlogo skupnosti pri zagotavljanju storitev za HIV, zagotavlja prostor za civilno družbo in ščiti človekove pravice vseh, vključno z marginaliziranimi skupnostmi, za napredek globalnega odziva na HIV.

V skupnosti smo združeni v močno silo, ki lahko premika meje mogočega. Nikoli pa v množici ne smemo pozabiti nase. Le če znamo poskrbeti zase lahko nato poskrbimo za druge.

 

 

 

Raziskujte in se učite o varnih spolnih praksah, delite informacije med svojimi bližnjimi. Podpirajte iniciative za dostopnejšo spolno zaščito, uporabljajte kondome in bodite odprti za pogovor. 

 

 

Pridružite pa se nam tudi vsako leto, ko ob 1. decembru delimo zloženke z informacijami, pentljice in kondome mladim po vsej Sloveniji!

 

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS