Vsi enaki, vsi enakopravni?

Odziv na samotestiranje študentov in pogoj PCT na javnem potniškem prometu

 

Na Zvezi ŠKIS podpiramo enakopraven dostop do izobraževanja za vse. Trdno podpiramo cepljenje, saj je varno in učinkovito cepivo najboljši način, da premagamo koronavirus in naša življenja vrnemo v ustaljene tirnice. Pa vendar moramo še vedno upoštevati dejstvo, da smo vsi državljani Republike Slovenije med seboj enakopravni in imamo pravico izbire – to nam omogoča pogoj PCT, ki poleg cepljenja ali prebolenja življenje v koronačasih omogoča z možnostjo testiranja. Študentom je na voljo tudi brezplačno samotestiranje  v okviru visokošolskega zavoda, ki omogoča enakopraven dostop do izobraževanja. Pa vendar: ali to drži zgolj na papirju?

 

 

Študenti in študentke se s pomočjo samotestiranja res lahko udeležijo predavanj ali vaj, vendar hkrati izgubijo dostop do ostalih temeljnih storitev, ki podpirajo študijski proces – s samotestiranjem jim je namreč onemogočen dostop do knjižničnih storitev, koriščenja subvencij za subvencionirano študentsko prehrano v prostorih lokalov ter – najpomembneje! – dostop do javnega potniškega prometa, od katerega je odvisna večina študentk in študentov. Kako naj študentje uživajo temeljno pravico do brezplačnega visokošolskega izobraževanja v živo, ki jim je bila s samotestiranjem omogočena, ko pa zaradi zaostritve pogojev PCT na javnem potniškem prometu do prostorov izvedbe študija sploh ne morejo priti? To je že v samem bistvu popolnoma kontradiktorno in nesmiselno, obenem pa take odločitve le še poglabljajo dvome v smiselnost samotestiranja kot legitimne oblike preverjanja. Le kako je lahko samotestiranje ustrezen mehanizem zaščite za izvedbo dela v prostorih visokošolskega zavoda, na javnem potniškem prometu pa ne?

 

 

Vlado zato pozivamo, da v skladu z možnostjo izvedbe študija v živo pod pogojem samotestiranja enak pogoj za študente uvedejo tudi na javnem potniškem prometu, saj lahko le na tak način vsem študentom omogočamo dostop do brezplačnega javnega visokošolskega izobraževanja v Sloveniji in ne diskriminiramo študentov na podlagi njihove osebne izbire, do katere imajo pravico.

 

 

Odbor za socialo in zdravstvo ter Odbor za šolstvo Zveze ŠKIS

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS