image012

Z uličnimi poslikavami do slikovitejše komunikacije

Pobuda Moč besed bo oživila pročelja izbranih hiš in javnih površin v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Pobuda Moč besed, ki opozarja na sovražni govor na spletu med mladimi in spletno nadlegovanje, je v prvih dveh mesecih na družbenih omrežjih zbrala več kot 4.700 podpornikov. Med njimi so številne nevladne organizacije, medijske osebnosti ter posamezniki, ki želijo s podpro pobudi spodbuditi bolj kakovosten medvrstniški dialog. Začetnika pobude Moč besed – Itak in Zveza prijateljev mladine Slovenije napovedujeta širitev pobude na ulice Ljubljane, Maribora in Kopra.

Skozi prizmo urbane umetnosti bodo na ulicah Ljubljane, Maribora in Kopra nastale edinstvene ulične poslikave, imenovane tudi murali, ki bodo s svojo slikovito komunikacijo podprle pobudo Moč besed in prizadevanja podpornikov pobude za kakovostnejši in ustvarjalnejši medvrstniški dialog.

Rojstvo uličnih poslikav v obliki muralov in grafitov bo preko Facebook profila ter Facebook aplikacije Moč besed povezalo podpornike in tri ustvarjalne ekipe. Podporniki se bodo v nastajanje uličnih poslikav lahko vključevali preko Facebook aplikacije, kjer bodo lahko oddali svoje sporočilo ter glasovali o izbiri sporočil, ki bodo murale krasila. Ustvarjalne ekipe bodo nato s spreji in barvami nagovorile domišljijo mimoidočih ter v obliki urbanih spomenikov poudarile pomen kulturnega spletnega dialoga.

Poslikave, velike od 30 do 100 kvadratnih metrov, bodo po vzoru svetovnih prestolnic kot so Rio de Janeiro, Pariz, Madrid, Berlin, krasile pročelja hiš ter javnih površin, kjer bodo dobro vidne. Pobudi Moči besed se z velikim veseljem pridružujejo tri mednarodno priznane ekipe umetnikov, ki bodo velike poslikave tudi oživile:

 

Zuias in Azram – 1107 Klan

Nekdanja hip hop zasedba, ki se je zaljubila v ulične poslikave. Že štiri leta komunicirajo s spreji in aktivno soustvarjajo urbano kulturo pri nas in v tujini. Zuias in Azram združujeta unikatno kombinacijo ilustracije in grafitarske tipografije. V slogi je moč – velika ideja, ki sodi na velik format.

 

 

Veli Silver in Amos Angeles

Slovensko švicarski dvojec, ki s sprejem krmari med zidovi in ustvarja zgodovino popularne kulture – v praksi in teoriji. V dokumentarnem filmu Style wars 2 raziskujeta meje in stile urbane umetnosti. Ustvarjata in razstavljata po Evropi, za kar sta prejela že več nagrad. Talent na kvadrat.

 

 

image014Teo Ivančič

Mariborčan, študent kemije, deskar, krosist, grafitar. Ne nujno v tem vrstnem redu. Odličen risar, ki svoje zanje deli tudi mladim na delavnicah. Strasten grafitar, ki ne mara fejkanja. Ustvarja s spreji in airbrush markerji in ne zamudi nobene priložnosti za legalno risanje po veliki steni.

 

 

Itak Urban Art prihaja v Ljubljano, Maribor in Koper jeseni, še pred koncem poletja bodo razkrite tudi natančne lokacije uličnih poslikav.

Pobudo Moč besed podpirajo nevladne organizacije iz vse Slovenije, ki se ukvarjajo s humanitarnimi in študentskimi ter z izobraževalnimi in vzgojnimi dejavnostmi, med njimi tudi Unicef, Zveza študentskih klubov Slovenije, Študentska organizacija Slovenije, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Študentska organizacija Univerze na Primorskem, ŠKUC, Infopeka, Pekarna Magdalenske mreže Maribor, CEZAM Ruše, Ljubljanska mreža info točk, Klub belokranjskih študentov, Klub ajdovskih študentov, Klub ptujskih študentov, Klub študentov občine Koper, Klub študentov Kranj in Klub študentov Lendava. Pobuda pa je seveda odprta tudi za nove organizacije, ki se želijo pridružiti.

 

Več informacij na Facebook profilu in spletnem mestu pobude Moč besed.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS