Zakaj bi vsak popotnik moral vsaj enkrat poizkusiti Couchsurfing?

Couchsurfing je globalna spletna skupnost, ki jo združuje izmenjava gostoljubnosti in želja po mreženju, skupnem preživljanju časa in potovanju. Spletna stran in aplikacija svojim uporabnikom zagotavljata platformo za »surfanje« članov na kavču z bivanjem pri gostitelju doma ali sodelovanje in pridružitev raznim dogodkom, od mednarodnih »meet-upov« do preprostega piva z drugimi popotniki.

 

Nekaj razlogov, zakaj bi tudi vi morali uporabljati Couchsurfing:

 

 

1. Spoznavanje novih ljudi (domačinov)

Največja prednost Couchsurfinga je spoznavanje novih ljudi, predvsem domačinov. S tem, ko vas ljudje brez plačila za bivanje povabijo v svoj topel dom, na splošno pričakujejo nekaj več kot le izmenjavo par besed ob vašem prihodu. Če se s svojim gostiteljem pogovarjate in jih spoznate, vas bodo naučili več o državi in mestu, v katerem potujete – običajno veliko več kot kakšen spletni blog in turističen vodnik. Mnogi pogovori vam lahko odprejo oči in vam pomagajo bolje razumeti kraj, v katerem se nahajate.  

 

 

2. Nove perspektive

Bivanje pri ljudeh, ki živijo popolnoma drugačna življenja, kot je vaše, vas »prisili«, da začnete drugače razmišljati svoje življenje, kot ste ga vajeni. Zaradi tega lahko podvomite o svojih lastnih odločitvah oz. pridete do spoznanja, da na tem svetu ni veliko dobrih ali slabih stvari: vse je stvar perspektive.

 

 

3. Odkrivanje novih krajev

Kljub temu da bo spoznavanje domačinov in bivanje z gostitelji nepozabno, boste kmalu spoznali, da prednosti Couchsurfinga to daleč presegajo. S prilagajanjem različnim življenjskim slogom, domovom, kulturam in tradicijam boste postali bolj družabni in prilagodljivi. Ta izkušnja vam bo dala popolnoma drugačen pogled na katero koli državo. Če med svojim potovanjem in bivanjem čas preživite z domačini, obstaja velika verjetnost, da boste na svojem potovanju odkrili in doživeli mnogo več kot mnogi drugi turisti in popotniki.

 

 

4. Spoznajte lokalno kulinariko

Če bivate pri domačinih, zlasti pri družinah, je velika verjetnost, da bodo kuhali za vas, kar je velik del gostoljubja v veliko državah. Na ta način odkrijete več receptov, začimb in okusov, kot bi drugače.

 

 

5. Pozabite na stereotipe

Spoznavanje in preživljanje časa z ljudmi, ki živijo popolnoma drugačen način življenja kot vi, vam bo porodilo veliko vprašanj o prej ustaljenih stereotipih in prepričanjih, saj je svet veliko bolj zapleten od tistega, ki se običajno prikazuje v medijih in kar nas učijo.

 

 

6. Prihranite denar

Medtem ko so hostli običajno denarno zelo prijazna oblika bivanja v tujini, je Couchsurfing zastonj! Bistvo Couchsurfinga je izmenjava izkušenj z domačini, kjer oba, popotnik in gostitelj, iz tega nekaj pridobita.

 

 

7. Oblikujte nova prijateljstva

Bivanje pri domačinih ustvarja nepozabne vezi. Preprosto dejstvo, da vas gostitelji povabijo v svoj dom, ne da bi vas pred tem poznali, je neverjetno. Z ljudmi, pri katerih boste bivali, boste nedvomno ustvarili močne prijateljske vezi, ki bodo z vami ostale še veliko časa.

 

 

8.  Odkrivanje vsakdanjega življenja

Odkrivanje in doživljanje vsakdanjega življenja v tujini je neprecenljivo. Če se odločite za potovanje s Couchsurfingom, boste presenečeni nad raznolikostjo in ljudmi, ki jih ta naš majhen svet ponuja. Tudi v eni sami državi lahko vidite, koliko različnih življenjskih slogov obstaja.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS