Zakaj na študijsko izmenjavo?

Zakaj na študijsko izmenjavo?

Priložnosti in izkušnje, ki jih študentom omogoča mednarodna študijska izmenjava, so številne. Zaradi katerih pa je izmenjava zares vredna vloženega truda in časa?

 

 

Študijske izkušnje

Čeprav so izmenjave morda najbolj znane po svoji zabavljaški plati, lahko študentje, ki želijo v tujini pridobiti znanje in veščine za dopolnitev ali nadgradnjo njihovega študija na domači univerzi, od izmenjave pridobijo ogromno! Tuje univerze namreč omogočajo pester nabor predmetov, od katerih se številni izvajajo v angleščini. Program za študente na izmenjavi namreč ni vnaprej fiksno določen, temveč si ga študent oblikuje sam – izbirnost predmetov je odvisna predvsem od dobre volje domačega oddelčnega koordinatorja. Prav tako mnoge tuje fakultete dopuščajo, da študent opravi del obveznosti na drugih oddelkih oz. fakultetah, kar še poveča možnost izbirnosti. Na ta način lahko pridobiš neprecenljive vsebine s področij, ki si jih vedno želel študirati.

 

 

Mreženje in karierne priložnosti

Izmenjava omogoča, da se seznaniš z načinom dela na drugih univerzah, spoznaš številne tuje profesorje in študente z lastnimi pestrimi izkušnjami ter si pridobiš nenadomestljiv vpogled v karierne možnosti znotraj svoje stroke. Med izmenjavo si namreč v stiku s številnimi profesorji z različnih področij v različnih stopnjah svoje kariere, ki ti lahko pomagajo pri usmerjanju svoje nadaljnje študijske in poklicne poti. Pogosto so pripravljeni napisati tudi priporočilna pisma, če si jih navdušil s svojim trudom pri predmetu. Poleg tega različne študentske organizacije organizirajo karierne dogodke, na katerih so predstavljene številne možnosti za nadaljnji študij in zaposlitev.

 

 

Socialno življenje

Poleg akademskega vidika je seveda pomemben vidik celovite in pestre študijske izkušnje v tujini razširjanje svoje socialne mreže. Aktivne prostovoljske organizacije, kot je ESN (erasmus students network), omogočajo, da se udeležiš ogromno socialnih dogodkov, namenjenih prav povezovanju mednarodnih študentov. Ti so vsi v podobni (sprva nepoznani in včasih težavni) situaciji, zato so večinoma zelo zainteresirani za spoznavanje drugih tujih študentov, s katerimi pogosto ohranjajo stike tudi po izmenjavi. Zato je zelo priporočljivo, da se udeležuješ spoznavnih dogodkov, ekskurzij, izletov in družabnih večerov, kjer je zagotovljeno, da se sprostiš, spoznaš organizacije in društva ter stkeš prijateljstva.

 

 

Osebni razvoj

Tekom izmenjave si se prisiljen dokončno naučiti samostojno premagovati številne izzive, od iskanja stanovanja, uglaševanja s cimri, orientiranja po mestu, urejanja dokumentacije, do soočanja s povsem novim načinom dela in ocenjevanja. Začetni proces privajanja je lahko precej stresen, ampak univerze običajno nudijo širok nabor možnih virov pomoči, od študijskih svetovalcev, kariernih služb, mednarodne pisarne do psihološkega svetovanja. Na določenih točkah, sploh na začetku in koncu izmenjave, je lahko posebej težko, najprej zaradi privajanja vsem novostim, na koncu pa zaradi mešanih občutkov ob poslavljanju. Vendar prav ta proces omogoča, da vadiš konstruktivno in samostojno soočanje s težavami. Te prav pridejo vedno, ko se odločiš zapustiti območje udobja, vendar tudi omogočajo, da ga razširiš in si naslednjič upaš še več – morda se odločiš celo, da bi v tujini nadaljeval s študijem in/ali poklicno potjo.

 

 

Bogatenje kulturnih izkušenj

Od soočanja z drugim jezikom, izpostavljenosti številnim različnim kulturnim navadam, normam in vrednotam, do nenavadnih kulinaričnih izkušenj in spoznavanja novih načinov, kako zabavno preživeti večere, izmenjava zagotavlja, da si boš nabral/a množico edinstvenih doživetij, ki jih ne moreš izkusiti iz domače dnevne sobe. Je odlična priložnost, kako lahko v sicer varnem zavetju študentske rutine izkusiš, kako živijo ljudje izven tebi znanega okolja. Fakultete, še bolj pa študentska društva in organizacije, prav v ta namen organizirajo ogromno družabnih dogodkov: od nepozabnih mednarodnih kulinaričnih večerov, kjer se lahko ponašaš s svojimi kuharskimi sposobnostmi ali pa samo preizkušaš jedi s povsem različnih koncev sveta, do delavnic, kjer se lahko pobližje seznaniš z navadami in običaji svojih sošolcev.

 

 

Mednarodni odbor Zveze ŠKIS

 

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS