Zaključek projekta Empatični december

V preteklih tednih je potekal projekt Empatični december, v sklopu katerega so se odvijale delavnice in ostale aktivnosti, prav tako pa je potekalo zbiranje sredstev za otroke in mladostnike, ki so vključeni v projekt Botrstvo.

Zveza ŠKIS se je s študentskimi klubi letos pridružila humanitarni akciji Empatični december, ki je bila letos izvedena prvič. Pobudnik in glavni organizator akcije je Zavod Empatiko, pri projektu pa so sodelovali tudi skupina Psihomoč in projekt Kako si? (Društvo študentov psihologije Slovenije) ter projekt V odsevu (Društvo študentov medicine Slovenije).

V trenutnem nenaklonjenem obdobju, v katerem smo se znašli, je pomembno, da skrbimo za svoje fizično in psihično zdravje. Slednjemu je bila posvečena pozornost v okviru projekta Empatični december, in sicer v obliki delavnic in drugih dejavnosti, ki so potekale preko Zooma štiri zaporedne torke v decembru. Projekt je potekal pod geslom: “Skrb zase, zate, za družbo!”, tako so bile tudi dejavnosti usmerjene v prakse, ki so v pomoč posamezniku, posledično pa celotni družbi. Prva delavnica Sprosti se, zase in zame! je bila izkustvena in praktična delavnica. Omogočala je vpogled vase in v svoje misli, poleg tega pa je bil njen sestavni del tudi sproščanje. Druga delavnica Konflikte rešujem, družbo izboljšujem!, kot že njeno ime pove, je temeljila na spoznavanju konfliktov in strategijah njihovega reševanja. Tretji teden je bilo na vrsti predavanje Anksioznost v času epidemije in epidemija anksioznosti, na katerem smo spoznavali anksioznostne motnje, saj so te v trenutnih negotovih razmerah pogoste. Zadnja pa je bila na vrsti okrogla miza z naslovom Na daljavo? Otroci in stiske, ki je osvetila razne stiske in izzive, ki jih prinaša šola na daljavo.

Poleg delavnic pa je v sklopu projekta potekalo zbiranje sredstev za otroke in mladostnike, ki prihajajo iz socialno oziroma finančno šibkejših okolij in so vključeni v projekt Botrstvo, pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana – enota Moste-Polje. Z našo in vašo pomočjo smo na ta način vsaj malo izboljšali kakovost življenja posameznikom v stiski.

V trenutnih časih je pomoč sočloveku in strpnost do ostalih še toliko pomembnejša, zato nikar ne pozabimo na empatijo.