ZD za študente UL mlade poziva k cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu

Slovenija sodi med države z visoko verjetnostjo okužbe s klopnim meningoencefalitisom, ki lahko resno ogrozi zdravje in zahteva dolgotrajno rehabilitacijo. Ogroženi so predvsem posamezniki, ki se veliko zadržujejo na prostem. Mednje sodijo tudi mladi, ki pa se danes še vedno preredko odločajo za zaščito s cepljenjem. Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu lahko, ob predhodnem naročanju, opravijo tudi v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani.

Klopni menigoencefalitis je resno virusno obolenje osrednjega živčnega sistema, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Prva faza bolezni se prične približno teden dni po vbodu klopa in jo običajno spremljajo slabo počutje, bolečine v mišicah in glavobol. Pri večini bolnikov se po vmesnem izboljšanju, ki traja od nekaj dni pa do treh tednov, pojavi druga faza bolezni, ki jo spremlja visoka temperatura, močan glavobol, lahko tudi nezavest. Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo močni glavoboli, vrtoglavice, pareze, ohromelost, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema. Strokovnjaki opozarjajo, da se glede na visoko verjetnost okužbe in razširjenost klopnega meningoencefalitisa v Sloveniji, za cepljenje še vedno odloča premalo ljudi. Precepljenih je namreč zgolj dvanajst odstotkov prebivalstva.

Mojca Miholič, dr. med., spec. druž. med., strokovna vodja Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani opozarja na pravočasno zaščito mladih: »Študentje oziroma mladi sodijo med ogroženo populacijo, saj se v poletnih mesecih veliko zadržujejo na prostem. Zavedati se moramo, da se s klopnim meningoencefalitisom lahko okužimo ne samo v gozdovih, ampak tudi na domačih vrtovih, med sprehodi po travnikih, pri teku, taborjenju in vseh aktivnostih, ki potekajo na prostem. Do bolezni kot je KME moramo pristopati odgovorno, saj lahko na zdravju pusti resne posledice. Zato v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani mlade pozivamo, da se za cepljenje odločijo čim prej.«

Slovenija se glede na verjetnost okužbe uvrša v sam vrh evropskih držav. Okuženi klopi se nahajajo po vsej Sloveniji, največja verjetnost okužbe pa je na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) število prijavljenih primerov KME iz leta v leto niha, od najmanj 102 prijavljena primera v letu 2014 (preliminarni podatki) do 373 prijavljenih primerov v letu 2006, kar je bilo najvišje število prijavljenih primerov v zadnjih desetih letih.

Edina učinkovita zaščita pred klopnim meningoencefalitisom je cepljenje, ki ga strokovnjaki priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej. Cepljenje je še posebej priporočljivo za osebe, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe oziroma se veliko zadržujejo na prostem. Cepljenje poteka po shemi, kjer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez 6 do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite.

Za cepljenje se posamezniki lahko odločijo skozi vse leto, v poletnem času oziroma v času sezone klopov, pa v Zdravstvenem domu za študente UL cepljenje opravljamo tudi po hitri shemi, da se čim prej vzpostavi ustrezen nivo zaščite. Pri hitri shemi cepljenja drugi odmerek sledi prvemu po štirinajstih dnevih, tretji odmerek pa od pet do dvanajst mesecev po drugem odmerku.

Študentje lahko cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu opravijo v Zdravstvenem domu za študente UL, na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Obvezno je predhodno naročanje po telefonu, na eno izmed telefonskih številk: 01 200 7426 / 01 200 7428 ali 01 200 7429.

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS