Zdravo s Skisom

Zdravo s Škisom: nova publikacija Odbora za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

Ob svetovnem dnevu zdravja Zveza ŠKIS objavlja novo publikacijo in tri pregovore …

»Zdravje je največje bogastvo,«

pravi nemški pregovor, vendar se mladi tega še premalokrat zavedamo. Po navadi se z zdravjem začnemo ukvarjati šele takrat, ko nam jo to malo zagode in obležimo v postelji ali pa se slabo počutimo. Na zvezi ŠKIS si prizadevamo, da bi področje zdravja obravnavali kar se da celostno. Zdravje ni zgolj odsotnost bolezni, temveč tudi to, da pojemo kakšen korenček več, da smo tako v fizični kot psihični kondiciji in smo spolno aktivni na odgovoren način. Poskrbeti moramo za vse vidike fizičnega in psihičnega zdravja. Mladi se na zdravje ponavadi spomnimo, ko je že prepozno. Svoje telo dojemamo kot dobro naoljen stroj, ki hitro premaga manjše ovire, ob kopičenju malih napak pa stroju kaj kmalu trda prede.

»Kar se Janezek nauči, to Janezek zna.«

Zveza ŠKIS želi s svojim delovanjem na študente apelirati na dolgoročen način. Želimo vam povedati, da so navade, ki se jih naučimo v otroštvu in mladosti, tiste, ki nam bodo služile vse življenje. Morda se nam res zdi, da je vstati pol ure prej in pojesti zajtrk potrata časa, energije in spanca, vendar nam prvi obrok v dnevu da energijo za cel dan, kar pomeni, da lažje premagujemo obveznosti na faksu, stresne situacije in se lahko bolje posvetimo obštudijskim dejavnostim.

Še zadnji in najpomembnejši pregovor za študente:

»Zmernost je eden najboljših zdravnikov.«

Publikacija, ki vam je na voljo v spodnji priponki ter na spletu, vsebuje koristne informacije o temah, ki prevečkrat ostajajo tabu, vendar so pomembne za vse mlade. Preko publikacije Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS predstavlja, da beseda »zdravje« ne pomeni zgolj zdrave prehrane, dovolj gibanja na svežem zraku ter izogibanja prepovedanim in dovoljenim drogam. Želi vas opozoriti, da se zdravje skriva v vsakem delu našega življenja.

Publikacija se dotika naslednjim tem:
– zdravje v spolnosti,
– samopregledovanje dojk in testisov,
– mentalno zdravje (stres, aksioznost, depresija),
– odvisnosti od interneta, iger na srečo, pametnih telefonov ipd.
Vsebuje tudi informacije o obisku zdravnika v času študija na univerzah v Sloveniji.
 

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS: “Naj bo naša publikacija tista publikacija, ki vas bo opozorila na pomen preventivnega in celostnega delovanja v dobrobit zdravja in naj bo to tista publikacija, ki bo vaš najboljši prijatelj v primeru, ko boste prisiljeni stopiti korak naprej.”

Zdravo s Škisom_publikacija

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS