Zveza ŠKIS in Sokijevih 20 za 20

Zveza ŠKIS pri izboru glasbenih skupin za nastop na Škisovi tržnici vsako leto išče ravnotežje med manj poznanimi skupinami in izvajalci, ki jih slovensko občinstvo že pozna in jih želi slišati na tovrstnih festivalih. Pri sestavljanju večernega programa želi v prvi vrsti zadostiti čim širšemu krogu poslušalcev in ustreči različnim glasbenim okusom. Pot do dviga kvalitete glasbe na festivalskih odrih išče na samem izvoru – pri najmlajših ustvarjalcih, zato je podpornica dobrodelnega projekta, ki je usmerjen v kvalitetno glasbeno izobrazbo mladih.

Glasbeno-dobrodelni projekt “Sokijevih 20 za 20”

Ustanovitelj glasbeno-dobrodelnega projekta “20 za 20” je znani slovenski bobnar Marko Soršak – Soki. Soki kot dolgoletni učitelj bobnanja in mentor opaža pomanjkanje osnovnega glasbenega znanja, predvsem pri mlajših generacijah, in že nekaj let aktivno dela v smeri odprave te problematike med mladimi. Ob 20-letnici svojega bobnarskega udejstvovanja in poučevanja je prišel na idejo za glasbeno-dobrodelni projekt “20 za 20”, s katerim danes sporoča, da se splača vztrajati pri tistem, kar si zadamo.

K sodelovanju pri projektu je Zveza ŠKIS povabila tudi posamezne študentske klube, saj se Sokijevo poslanstvo v večih točkah sklada z vizijo Zveze in tistih klubov, ki želijo posameznikom že v njihovem lokalnem okolju ponuditi možnost za osebni razvoj in izboljšanje kompetenc. Študentski klubi poleg dogodkov za lokalne obiskovalce mladim omogočajo tudi prvi stik z delom na področju njihovega študija in zanimanj. V letu 2016 so se številni klubi že vključili v projekt in na svojih dogodkih zbirali sredstva za glasbila. S projektom “20 za 20” so uspeli svojim aktivnostim vnesti pridih dobrodelnosti in se lokalni javnosti predstaviti kot družbeno odgovorna društva. Eden od glavnih ciljev dobrodelne akcije je omogočiti kvalitetno glasbeno izobrazbo otrok, ki bodo nekoč člani študentskih klubov in obiskovalci klubskih dogodkov in koncertov. Gotovo bodo številni izmed njih tudi člani osnovnošolskih ali dijaških bandov, ki jih bomo čez nekaj let lahko gostili na svojih dogodkih in morda celo na Škisovi tržnici, ki velja za največjo študentsko prireditev v Sloveniji.

Podporniki projekta

Pri dobrodelnosti so Sokiju nasproti stopili številni donatorji in podporniki, med njimi glasbeniki, športniki, društva, podjetja, posamezniki, dijaki in študenti. Zveza ŠKIS se mu je pridružila v okviru Škisove tržnice 2016, prizadeva pa si, da bi s svojimi 56 člani projekt razširila po vsej državi.

V znak podpore je Zveza ŠKIS del sredstev od vstopnin na Škisovi tržnici 2017 namenila v nakup bobnov in na seznam obdarjenih dodala še dve osnovni šoli – Osnovno šolo Vič in Osnovno šolo Dob. Vsaki šoli je podarila set bobnov, ki bo učencem na voljo v glasbenih učilnicah za prosto uporabo. 

Na letošnji ljubilejni 20. Škisovi tržnici je Zveza ŠKIS prav tako namenila del sredstev za Sokijev projekt in tako obdarila že 3 osnovno šolo – Osnovno šolo Ledina. 

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS