Zveza ŠKIS se pridružila protestni akciji “Beg možganov”

Zveza študentskih klubov Slovenije se je na javni predstavitvi mnenj Odbora za izobraževanje, znanost, šport, kulturo in mladino o noveli Zakona o visokem šolstvu in ostalih ukrepih na področju visokega šolstva, pridružila uspešno izvedeni protestni akciji Študentske organizacije Slovenije. Predstavniki vseh entitet ŠOS so po končanem govoru predsednika ŠOS protestno zapustili veliko dvorano DZ in pri tem poželi aplavz.

V znak neodobravanja zadnjim spremembam na področju visokega šolstva, ostremu varčevanju in noveli zakona o visokem šolstvu smo, po končanem govoru predsednika ŠOS Mitje Urbanca, predstavniki Zveze ŠKIS, skupaj s predstavniki študentskih organizacij univerz in predsednikom ŠOS, protestno zapustili veliko dvorano državnega zbora, oblečeni v majice z napisom »BEG MOŽGANOV« in pri tem poželi velik aplavz in odobravanje s strani večine prisotnih razpravljalcev in predstavnikov različnih visokošolskih deležnikov.

Timotej Vitez, vodja Odbora za visoko šolstvo: »Na miren in simboličen način smo pokazali in dokazali, da predlagane spremembe na področju visokega šolstva za študente niso sprejemljive in bi v primeru sprejetja pustile globoke negativne posledice za celotno slovensko visokošolsko sfero. S tem smo tudi opozorili, da se mnenje in glas študentov vedno znova žal premalo upošteva, sploh, ker smo mnenja, da smo ravno študenti najpomembnejši visokošolski deležnik, po drugi strani pa tudi najbolj ranljiv. S tem napisom opozarjamo na vse večje odhajanje mladih izobražencev v tuijno, zaradi vse težjega dostopa do kvalitetne izobrazbe in primerne zaposlitve v Sloveniji.«

seja vlade

Spodaj prilagamo tudi mnenje Zveze ŠKIS o aktualnih spremembah visokega šolstva, ki ga žal zaradi ogromnega števila prijavljenih razpravljalcev in omenjene protestne akcije nismo mogli predstaviti.

 

Zveza_SKIS_Govor_Timotej_Vitez.pdf

Sledite nam na Instagramu @ZVEZA_SKISin Facebooku @ZVEZA.SKIS